USA og Nord-Korea

Norsk ekspert: - Trump har vært en velsignelse

USAs president Donald Trump mener han har reddet verden fra storkrig, og får skryt fra norsk forsker. Samtidig tyder en hemmelig rapport på at Kim Jong-un skjuler atomvåpnene sine.

TALTE: Natt til torsdag talte Donald Trump til Kongressen. Der tok han æren for at USA ikke er i krig med Nord-Korea og Kim Jong-un på nåværende tidspunkt. Video: AP, CNN, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dersom jeg ikke hadde blitt valgt til president, ville vi ha vært i en stor krig med Nord-Korea akkurat nå, med potensielt millioner av personer drept, sa USAs president Donald Trump under nattas tale om rikets tilstand.

Uttalelsen kommer snaut halvannet år etter at Trump truet Nord-Korea med «totalt utslettelse» i en tale til FNs generalforsamling.

I dagene, ukene og månedene som fulgte FN-talen. ble den allerede hissige ordkrigen mellom Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un trappet voldsomt opp. Kallenavn som «mentalt forstyrret senil gamling», «rakettmannen» og «gærningen» ble utvekslet i den potensielt livsfarlige ordkrigen mellom de to.

Samtidig lengtet store deler av verdenssamfunnet etter en varig fredelig løsning på Korea-konflikten. Presset på å finne nettopp en slik løsning økte i takt med krigshissingen mellom Trump og Kim.

Historisk møte

Likevel gikk det et diplomatisk gisp over verden da det i fjor ble kjent at Trump og Kim hadde blitt enige om å møtes for å forsøke å komme fram til en løsning.

Det historiske toppmøtet i Singapore i juni 2018, som markerte første gang i historien hvor en sittende amerikansk president møtte lederen av verdens mest lukkede og isolerte regime, endte i en felles slutterklæring på fire punkter Trump og Kim kunne enes om. I det mest sentrale punktet heter det at «Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Koreahalvøya».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer