Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA og Nord-Korea

Norsk ekspert: - Trump har vært en velsignelse

USAs president Donald Trump mener han har reddet verden fra storkrig, og får skryt fra norsk forsker. Samtidig tyder en hemmelig rapport på at Kim Jong-un skjuler atomvåpnene sine.

TALTE: Natt til torsdag talte Donald Trump til Kongressen. Der tok han æren for at USA ikke er i krig med Nord-Korea og Kim Jong-un på nåværende tidspunkt. Video: AP, CNN, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom jeg ikke hadde blitt valgt til president, ville vi ha vært i en stor krig med Nord-Korea akkurat nå, med potensielt millioner av personer drept, sa USAs president Donald Trump under nattas tale om rikets tilstand.

Uttalelsen kommer snaut halvannet år etter at Trump truet Nord-Korea med «totalt utslettelse» i en tale til FNs generalforsamling.

I dagene, ukene og månedene som fulgte FN-talen. ble den allerede hissige ordkrigen mellom Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un trappet voldsomt opp. Kallenavn som «mentalt forstyrret senil gamling», «rakettmannen» og «gærningen» ble utvekslet i den potensielt livsfarlige ordkrigen mellom de to.

Samtidig lengtet store deler av verdenssamfunnet etter en varig fredelig løsning på Korea-konflikten. Presset på å finne nettopp en slik løsning økte i takt med krigshissingen mellom Trump og Kim.

KONTROVERSIELL: Amerikanernes president, Donald Trump, har trappet opp retorikken mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter at han skjøt en rakett over Japan. Dette er noen av uttalelsene hans om Nord-Korea de siste månedene. Video: CNN Vis mer

Historisk møte

Likevel gikk det et diplomatisk gisp over verden da det i fjor ble kjent at Trump og Kim hadde blitt enige om å møtes for å forsøke å komme fram til en løsning.

Det historiske toppmøtet i Singapore i juni 2018, som markerte første gang i historien hvor en sittende amerikansk president møtte lederen av verdens mest lukkede og isolerte regime, endte i en felles slutterklæring på fire punkter Trump og Kim kunne enes om. I det mest sentrale punktet heter det at «Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Koreahalvøya».

Siden har begge parter måttet tåle krass kritikk av avtalen, som en lang rekke eksperter mener var altfor lite konkret.

I løpet av de åtte månedene som har gått siden avtalen ble undertegnet, har det imidlertid ikke blitt gjennomført en eneste atomprøvesprengning eller prøveoppskyting av ballistiske missiler i Nord-Korea. Likevel er det lite som tyder på at det nordkoreanske atomvåpenprogrammet har blitt svekket i betydelig grad siden i fjor sommer.

HISTORISK MØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump møttes i Singapore i fjor sommer. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix
HISTORISK MØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump møttes i Singapore i fjor sommer. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Gjemmer atomvåpen

Nå tyder også lekkasjer fra en hemmeligstemplet FN-rapport på at Nord-Korea flytter sine atomvåpen og ballistiske missiler til nye skjulesteder, for å hindre at de blir «tatt ut» av potensielle USA-ledede militærangrep.

Det hevder en ikke navngitt diplomat tilknyttet FNs sikkerhetsråd, som i et intervju med CNN viser til den hemmeligstemplede rapporten.

Ifølge kanalen, som også har sett utdrag av rapporten, viser rapporten at det nordkoreanske atomvåpenprogrammet fortsatt lever i beste velgående, kort tid før et planlagt andre toppmøte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un finner sted i Vietnam.

- Mye arbeid gjenstår, men jeg har et godt forhold til Kim Jong-un, sa Trump i natt, og opplyste at det er planlagt et nytt toppmøte med den nordkoreanske lederen 27. og 28. februar.

Så seint som forrige uke hyllet Trump nordkoreanerne for å ha oppnådd «enorm framdrift» i forhandlingene. Den anonyme FN-kilden sier imidlertid til CNN at den ferske rapporten tyder på at Kim Jong-un prøver å sørge for at landets atomvåpenarsenal er stridsklart.

- Trosser sikkerhetsrådet

CNN har sett et sammendrag av rapporten, hvor det ifølge kanalen hevdes at Nord-Korea, som har bedt om at sanksjonene mot landet må løftes, «fortsetter å trosse Sikkerhetsrådets vedtak gjennom en kraftig økning i ulovlige overføringer av petroleumsprodukter og kull fra skip til skip».

I sammendraget blir også Nord-Korea beskyldt for å krenke FNs våpenembargo mot landet, ved å levere skytevåpen og annet militært utstyr til Libya, Sudan og Houthi-opprørerne i Jemen via utenlandske mellommenn.

Stein Tønnesson, professor ved fredsforskningsinstituttet PRIO, er på ingen som helst måte overrasket over at Kim Jong-un ikke har kommet lenger i å kvitte seg med landets atomvåpenarsenal.

- Det finnes ingen grunn til å tro at Nord-Korea skal gi fra seg atomvåpen, eller avslutte sitt atomprogram på kort sikt. Det er noe Nord-Korea har som et langsiktig mål i forbindelse med en fredsslutning på den koreanske halvøya. Det vil ta lang, lang tid, sier Tønnesson til Dagbladet.

- Kims viktigste forhandlingskort er artilleriet som er utplassert ved den demilitariserte sonen, og atomvåpnene. Du gir ikke fra deg forhandlingskortene før du har spilt med dem i internasjonalt diplomati, fortsetter han.

Tønnesson var likevel blant dem som reagerte med skuffelse da slutterklæringen som Kim og Trump ble enige om under toppmøtet i Singapore ble offentliggjort i fjor sommer.

- Dagens vinner er helt klart Kim Jong-un. Han har oppnådd masse og har sikret seg full handlingsfrihet på veien videre. Han ga ingen innrømmelser og har ikke gått med på noe utover det han allerede hadde gjort før møtet, sa Tønnesson til Dagbladet rett etter at avtalen var signert i juni.

ATOMNEDRUSTNING: USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møttes i fjor sommer for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer Vis mer

- En velsignelse

I dag er han imidlertid klar på at Donald Trump har spilt en helt sentral rolle i å roe ned situasjonen mellom to land som tilsynelatende var på randen av krig.

- Det er ingen tvil om at Trump har vært en stor velsignelse for både Nord- og Sør-Korea. Situasjonen nå er veldig mye bedre enn den sannsynligvis ville vært under noen annen president, mener Tønnesson.

Han mener Trumps vilje til å støtte Sør-Koreas tilnærmingspolitikk, og til å sette seg ned ved forhandlingsbordet med Kim, har vært helt nødvendig for å få dempet krisen som faktisk kom.

- Jeg kan nesten ikke tenke meg en eneste annen kandidat fra noen av partiene som ville gjort det.

- Ingen strategi

Likevel er han forsiktig med å tilskrive Trump æren for å ha «reddet situasjonen».

- Jeg kjøper ikke det Trump sier om at han har reddet verden fra en storkrig. Jeg tror nok situasjonen ville blitt håndtert også av andre presidenter. Men krisen slik den så ut i 2017 ville fortsatt vært med oss. Det er den ikke nå.

- Kan dette tilskrives en nøye planlagt strategi fra Trumps side?

- Trump kom ikke med noen strategi. Han hadde imidlertid en enorm klokkertro på sine egne forhandlingsevner - som går langt utover all rimelighet. I tillegg vil han gjerne begrense kostnadene USA har hatt med å forsøke å styre verden, mener Tønnesson.

Forskeren mener Trump aldri ville hatt muligheten til å lykkes hvis det ikke var for at det satt en president i Sør-Korea med vilje til å ta tak i situasjonen.

- Dette er et resultat av det som hele veien har vært en meget godt planlagt og konsistent strategi fra Moon Jae-in helt siden han tiltrådte i 2016.

- Skikkelig flaks

Tønnesson viser til at den sørkoreanske presidenten hele veien har vært tydelig på at han ønsket en tilnærming til Nord-Korea.

- Tidligere sørkoreanske presidenter mislyktes med det samme fordi de ikke hadde amerikanske presidenter på sin side. Denne gangen hadde Moon Jae-in skikkelig flaks med at det kom en president i Trump, som var villig til å snakke med Kim.

Han mener Trumps opptreden i forholdet til Nord-Korea sørger for at det ikke lenger finnes noen realistisk vei tilbake til situasjonen verden sto overfor i 2017.

- Prosessen med tilnærming mellom Sør- og Nord-Korea kan ikke reverseres. Dersom USA plutselig skulle ombestemme seg, eller en ny president i landet skulle ønske å presse Nord-Korea til å gi fra seg atomvåpnene umiddelbart, så vil de ikke lykkes. De vil ikke få Sør-Korea og Kina med på nye sanksjoner.

- Det er mitt grunnlag for å si at Trump, uavhengig av hva man måtte mene om ham, har vært en velsignelse for Koreahalvøya, sier Tønnesson.

LETTE:: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!