Presidentdebatten:

Norsk ekspert: - Trump vant

I den siste debatten mellom Donald Trump og Joe Biden, gikk president Trump klart seirende ut, mener norsk USA-ekspert.

OPPSUMMERT: Se høydepunktene fra den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden. Video: AP Vis mer
Publisert

Den første debatten var så kaotisk at den ble karakterisert som en «demokratisk katastrofe». Debatten mellom USAs president Donald Trump og Demokratenes presidentkandidat Joe Biden natt til fredag, den siste før valget 3. november, var en langt mer sivilisert affære.

For Donald Trumps del var debatten en stor suksess, mener USA-eksperten Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter.

- Trump vant denne debatten. Det var kanskje hans beste debatt noensinne, sier Mjelde til Dagbladet.

- Biden var bedre

Men derom strides de lærde. Og mange andre.

Andre eksperter Dagbladet har intervjuet, mener Biden tok en knapp seier, deriblant Åshild Mathisen, PR-ekspert og seniorrådgiver i Try Råd, og Sigrid Gårdsvoll, USA-kommentator for AmerikanskPolitikk.no.

De var begge gjester under Dagbladets debattsending i natt.

- Begge sider vil si at deres mann vant. Dette var en sånn debatt. Vi som ser på det utenfra vil kanskje si at Joe Biden var bedre. Men jeg tror alle republikanere som ser dette tenker at «nå leverte Trump». Da er det vanskelig å si hva velgere som ikke har fått bestemt seg, får med seg, sier Gårdsvoll.

Biden kom også seirende ut av debatten, ifølge en CNN-meningsmåling gjennomført i natt. 53 prosent av seerne mener at Biden vant, mens 39 prosent kårer Trump til vinneren.

DEN FULLE ONKELEN: Journalist og programleder Johanne Grønneberg Mesa sammenligner president Donald Trump med den fulle onkelen i familieselskapet. Vis mer

- Kontrollert og poengtert

Så hva var det ved Trumps prestasjon under debatten som gjør at Mjelde mener den var overlegen Bidens innsats?

- Trump var ledig, kontrollert og poengtert. Biden hadde ikke poengterte tilsvar, sier Mjelde, og legger til:

- Hans poeng om at Biden er en yrkespolitiker, mens Trump er en handlingens mann, er et kjempeeffektivt poeng. Det var effektivt i 2016, og Trump sparte det i år til den siste debatten. Det er et litt urimelig poeng, fordi Biden ikke har vært president før, men det appellerer til de mange misfornøyde velgere som Trump må mobilisere flere av.

Å appellere til de velgerne som ikke allerede er Trump-frelste, blir presidentens største utfordring før valgdagen 3. november.

GOD DEBATT: Mindre krangling og mer poltikk var innholdet i den siste debatten mellom Trump og Biden. Video: AP Vis mer

Dette må Trump gjøre

Nattas debatt kan ha stilt Trump i bedre lys også utenfor sin egen menighet, mener Mjelde.

- Trump må få tradisjonelle republikanere til å stemme på partiet sitt, og han må mobilisere hvit arbeiderklasse i vippestatene i enda større grad enn i 2016. Nattens debatt hjalp i så måte, om enn marginalt, sier Mjelde.

USA-eksperten legger til:

- Tradisjonelle republikanske velgere som misliker Trumps stil, men liker hans politikk, ble nok beroliget. I et topartisystem, som det amerikanske, er det for mange ikke et reelt alternativ å stemme på det andre partiet. Når Trump opptrer mer sivilisert, så gjør han det lettere for republikanerne i tvil å stemme heller enn å bli hjemme, sier Mjelde.

MINST RASIST: President Donald Trump mener han er den i rommet som er minst rasist. Video: AP Vis mer

- Avgjør ikke et valg

Og det trenger Trump, som i lengre tid har ligget et godt stykke bak Biden på målingene. I et gjennomsnitt av målingene den siste tida, ligger Biden alt fra seks til ti prosentpoeng foran Trump.

Likevel er Mjelde klokkeklar i sin vurdering av en presidentdebatts betydning:

- Debattene avgjør ikke et valg. Trump kommer seg ikke utenom det faktum at han har neglisjert pandemihåndteringen. Pandemien er sak nummer én i dette valget, og om Trump taper, så er det grunnen, sier Mjelde.

Og nettopp derfor trengte heller ikke Biden å gjøre det helt store i natt, mener han.

- Biden trengte ikke være spektakulær. Han har lagt død tvilen om sin alder og mentale tilstand. Det er i seg selv viktig. Så Biden har fortsatt overtaket i dette racet, og nattas debatt endrer ikke på det, sier forskeren.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer