- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Valg i Sverige:

Norsk ekspert om omstridt hendelse: Tror dette kan sende flere velgere til Åkesson

Krangelen mellom Jimmie Åkesson og svensk tv kan bli en fordel for Sverigedemokraterna.

Det var i forbindelse med gårsdagens valgkampdebatt i SVT, Sveriges Television, at Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson uttalte seg om innvandring og integrering.

I sin direktesending etter debatten valgte SVT å ta avstand til Åkessons uttalelser. Programleder Martina Nord sa at kanalen tok avstand fra uttalelsen som de kalte «grovt generaliserende».

Åkesson selv har uttalt at SVTs uttalelser er en skandale.

- Irritasjon over SVTs hale til Åkessons uttalelse kan dytte flere av velgerne på vippen til å stemme SD, sier Hilde Sandvik, grunnlegger av det nordiske prosjektet Broen.xyc og tidligere debattredaktør i Bergens Tidende og Dagbladet.

Sandvik mener SVTs uttalelse kan påvirke valgkampens siste døgn.

- Dette tolkes som om SVT tar en politisk stilling. Når SVT tar avstand fra uttalelsen tar kringkasteren også et politisk standpunkt. De blir en del av etablissementet som SD-velgerne vil stemme bort. Man kan være helt uenig i SDs holdninger og forslag til løsninger, men det er en politisk debatt som SVT ikke bør være en part i, sier Sandvik.

- ABSURD: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet, kommenterer hendelsene som har utspilt seg ved innspurten av valget i Sverige. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Ikke det SVT ønsket seg

Jimmie Åkesson har krevd at SVT trekker uttalelsen tilbake.

Sverigedemokraterna (SD) hadde i dag et møte med SVT, men tv-kanalen vil ikke beklage uttalelsen.

- Jeg tenker at de bør gjøre det. SVT står i fare for å miste tillit blant en gruppe mennesker. For dem som har fordommer mot svensk journalistikk er dette med på å bekrefte dette bildet. Det var nok ikke det SVT ønsket seg, sier Sandvik.

Nyhetssjefen i SVT står rak i sin beslutning.

- Vi bekrefter at dette har vært en vanskelig beslutning å ta. Det finnes ikke mye praksis på dette området. Vi gjør vårt beste for å følge et regelverk som sier at vi skal ta avstand fra grove generaliseringer som dette. Så får Granskningsnämnden avgjøre om dette er rett eller galt, uttalte Anne Lagercrantz, divisjon for SVT Nyheter til Expressen.

Polarisert debatt

Ifølge Sandvik har svensk journalistikk endret seg etter at Sverigedemokraterna fikk økt popularitet. Hun peker på at den svenske debatten i flere år handlet om å ta avstand fra rasisme.

- Jeg mener mediedekningen bereder grunnen for en polarisert debatt som ser ut til å ha gagnet Sverigedemokraterna, sier Sandvik.

- Det har vært en sjargong for å arrestere synspunkter og stemple mennesker som ytterliggående. Svensk journalistikk har tradisjonelt hatt en mer oppdragende rolle enn norsk journalistikk. Det er tendenser her også, men jeg ser ikke helt for meg at NRK skulle ha kommentert en Frp-uttalelse på samme måte, sier Sandvik.

Dette bekreftes av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Han sier i dag til NRK at kringkasteren aldri ville ha tatt avstand fra en Åkessons uttalelse hvis det var NRK som sendte debatten.

- Dette viser at det er noen forskjeller på debattklimaet og rammene for det i Norge og Sverige. Det er en kulturell forskjell i hvordan mediene opererer og vurderer kontroversielle temaer. Jeg kan aldri tenke meg at noen ville vurdert dette som et brudd på Vær varsom-plakaten, sier Eriksen til NRK.

- SKITKANAL: I morgenprogrammet «Morgonpasset i P3» blir partilederne i Sverige intervjuet og parodiert i forbindelse med det svenske valget. Den mye omtalte partilederen for Sverigedemokraterna likte ikke måten han ble framstilt på, og gikk hardt ut mot kanalen i et intervju etterpå. Video: P3 Nyheter, Sveriges Ra... Vis mer

Ifølge Sandvik er også svenskenes tillit til medienes rapportering av problemer knyttet til innvandring svært lav.

- En undersøkelse fra 2017 viser at hver tredje svenske mistror medienes rapportering om innvandring. 54 prosent mente at svenske medier ikke fortalte sannheten om problemer knyttet til innvandring.

Politisk utsagn som kan diskuteres

Eva Landahl, ansvarlig redaktør for SVTs valgprogram, har tidligere bekreftet til Expressen at det var hennes beslutning å markere avstand fra Åkessons uttalelse. Landahl viser til at SVT tidligere er blitt felt i svenske Granskningsnämnden fordi kanalen tidligere ikke har tatt nok avstand fra denne typen uttalelser.

«Vi må stille oss selv spørsmålet: Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få jobb. Jo, fordi de ikke er svensker. De passer ikke inn i Sverige, og da er det vanskelig å få jobb», sa Åkesson under debatten.

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Da må man få forutsetninger for å bli nettopp svensk, fortsatte Åkesson.

- Han fortsetter med at det er klart at det er vanskelig å få jobb og at man må få forutsetninger for å bli svensk og for å passe inn i Sverige. Dette er sikkert noe som mange i Sverige nikker til. Det er et politisk utsagn det går an å diskutere, sier Sandvik.

Sandvik peker også på at fellelsen i Granskningsnämnden, som Landahl viser til, var i forbindelse med at SD-politiker Mathias Karlssons uttalelse om at det ville komme tusentalls med terrorister og seksualforbrytere til Sverige.

- Dette kan heller ikke sammenliknes med Åkesson-uttalelsen, sier Sandvik.

- Underlig

Tidligere leder i Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, mener også at SVT har trådt feil.

- Jeg reagerte også på Åkessons opptreden. Den ene uttalelsen hvor han snakket om «disse menneskene» var ganske grov, men det er merkelig av en allmennkringkaster å ta avstand til en som er med og kjemper mot slutten av en valgkamp. Det er underlig å gjøre. Det er ikke en programleders oppgave, sier Kokkvold.

Ifølge Kokkvold er det naturlig at de andre partilederne reagerte på uttalelsen.

- Mer oppsiktsvekkende er det at en av SVTs medarbeidere tok avstand fra uttalelsen. Dette gir SD vann på mølla for hvordan de blir behandlet av mediene. Om dette ikke blir debattert i SVT er det overraskende. Dette bekrefter Sverigedemokratenes oppfatning om SVTs radikale, liberale profil, sier Kokkvold.

- Kan uttalelsen påvirke valgresultatet for Åkesson?

- Det vet jeg ikke Åkessons velgere er nok som Trumps velgere. De har bestemt seg uansett.

Ikke praksis i Norge

Ifølge Kokkvold er hovedproblemet at Åkesson generaliserte over en gruppe mennesker med sin uttalelse og at denne typen uttalelser ikke passer inn i Sverige.

- Kunne dette ha skjedd i Norge?

- Jeg kan vanskelig tenke meg at dette kunne ha skjedd etter en avgjørende partidebatt som i går.

- SVT hadde på et tidspunkt språkregler for hvordan de skulle omtale kriminalitet. Man skulle for eksempel aldri vise til kultur eller etnisitet. Det ville aldri NRK gjøre, sier Kokkvold.

SVENSK VALG: Den svenske avisa Expressen avslører flere av SD-kandidatenes rasistiske ytringer på forskjellige nettsider, blant annet Yrsa Bernecker, som vil holde «raser» atskilt og kaller biskop Eva Brunne for «muslimhore».Video: Expressen TV Vis mer