SPARKEN: Lørdag kveld ble det kjent at Venezuelas grunnlovsgivende forsamling har sparket riksadvokat Luisa Ortega Diaz. Foto: AP Photo/Ariana Cubillos
SPARKEN: Lørdag kveld ble det kjent at Venezuelas grunnlovsgivende forsamling har sparket riksadvokat Luisa Ortega Diaz. Foto: AP Photo/Ariana CubillosVis mer

Venezuela

Norsk ekspert om sparkingen av Venezuelas riksadvokat: - Dette er nok et skritt bort fra demokrati

Den tidligere riksadvokaten har vært en sterk kritiker av chavistene over lengre tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag kveld ble det kjent at Venezuelas nye grunnlovsgivende forsamling har sparket riksadvokat Luisa Ortega Diaz.

Høyst forventet
Vedtaket om å fjerne Ortega Diaz (59) fra stillingen ble fattet enstemmig av forsamlingens 545 medlemmer lørdag ettermiddag. Ifølge NTB erstattes Ortega Diaz av Tarek William Saab, en trofast støttespiller for presidenten.

Venezuelas høyesterett suspenderte riksadvokaten fredag. Meldingen om vedtaket kom få timer etter at Ortega Diaz varslet på Twitter at bygget hun jobber i var beleiret av landets sikkerhetsstyrker.

- Det er svært bekymringsfullt at Nasjonalgarden nå beleirer påtalemyndighetene. Samtidig var det høyst forventet at å sparke Ortega var noe av det første de kom til å gjøre, sier Benedicte Bull, Latin Amerika-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo.

Etterfølgeren forsvarer regjeringen
Bull forteller at den tidligere riksadvokaten har kritisert chavistene over lengre tid.

- Hun har vært en kritiker i flere runder. Det er spesielt noen hendelser som er viktige.

Ifølge Bull kritiserte Ortega høyesterett da de forsøkte å ta makten fra nasjonalforsamlingen i mars.

- Ortega har hele tiden vært i mot grunnlovsforsamlingen, men var også kritisk til at opposisjonsleder Leopoldo Lopez ble løslatt, ettersom hun mente man skulle satt politikk over juss. Hun var også med på fengslingen i utgangspunktet, sier hun.

Bull forteller at Ortega er kritisk til Maduro, men hun er chavist og hun har forsvart konstitusjonen som ble etablert under Chavez i 1999 som fordeler makt mellom fem ulike statsmakter, deriblant den dømmende som hun representerte.

- Hennes etterfølger Saab kommer fra rollen som ombudsmann. Den har han brukt til å forsvare regjeringen istedenfor folket, på tross av at han har vært en respektert menneskerettighetsaktivist i sine yngre år.

Et skritt bort fra demokrati
Professoren mener det er mye som skal til for at det skal bryte ut borgerkrig i landet.

EKSPERT: Benedicte Bull. Foto: UiO.
EKSPERT: Benedicte Bull. Foto: UiO. Vis mer

- Det må være to væpnede sider. Det eksisterer grupper innad i opposisjonen som har utøvd vold, men det er regjeringen som har kontroll med statsinstitusjonene og de væpnede styrkene.

Bull mener at dette ligner mer på nok et skritt bort fra demokrati.

- Jeg tror vi får se at all mulig institusjonell opposisjon blir tilsidesatt, også nasjonalforsamlingen som har vært kontrollert av opposisjonen siden januar 2016.

Hun mener at så langt tyder alt på at grunnlovsforsamlingen også har sikret Maduro kontroll internt blant chavistene.

- Blant annet er landets tidligere utenriksminister og nære allierte av Maduro, Delcy Rodriguez, blitt utnevnt som leder, sier Bull.