NOMINERT: Donald Trump har nominert 53 år gamle Brett Kavanaugh til ny høyesterettsdommer. Foto: REUTERS / Jim Bourg / NTB scanpix
NOMINERT: Donald Trump har nominert 53 år gamle Brett Kavanaugh til ny høyesterettsdommer. Foto: REUTERS / Jim Bourg / NTB scanpixVis mer

Norsk ekspert spår omkamp om abortlov når Trumps nye høyesterettsdommer blir innsatt

Hele poenget med å utnevne en dommer som Brett Kavanaugh er å få omgjort Høyesteretts abortdom fra 1973, sier norsk ekspert.

- Jeg vil motsette meg nominasjonen av dommer Kavanaugh med alt jeg har.

Slik lød Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumers, dom over at Donald Trump tidligere denne uka pekte ut 53 år gamle Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer.

53 år gamle Kavanaugh vil, om han blir godkjent av Senatet, ta over for Anthony Kennedy, som satt på den såkalte vippestemmen i høyesterett.

Abortmotstander

Årsaken til Schumers, og mange andre demokraters, motstand mot Kennedy, er at de er bekymret for at hans inntreden kan føre til at høyesteretts avgjørelse fra 1973, kalt Roe mot Wade, som i praksis legaliserte abort i USA, kan bli omgjort.

Kavanaugh er abortmotstander, selv om han ikke har uttrykt eksplisitt motstand mot Roe mot Wade.

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen, mener uansett demokratenes bekymring er velbegrunnet.

- Roe mot Wade lever farlig, ja. Det er målet for mange på høyresiden å få den avgjørelsen omgjort. Men dommerne overrasker iblant - både Earl Warren og David Souter viste seg å skuffe de konservative presidentene som nominerte dem, sier Mjelde til Dagbladet.

Souter ble utnevnt av president George H.W. Bush i 1990, men tilhørte like fullt høyesteretts liberale fløy fram til han pensjonerte seg i 2009.

- Blir omkamp

Skulle Roe mot Wade bli omgjort, så betyr ikke det at abort automatisk blir forbudt i hele USA.

- Det vil derimot bli opp til delstatene å avgjøre, og noen steder blir abort da ulovlig, sier Mjelde, som påpeker at poenget med å nominere dommere som Kavanaugh nettopp er for å få Roe mot Wade omgjort.

- Vi kan med andre ord forvente oss omkamp i høyesterett i løpet av relativt kort tid?

- Ja, svarer Mjelde.

Trump har selv ved flere anledninger sagt at han mener at delstatene selv bør få styre abortlovgivningen.

Flere amerikanske medier skrive at det kan bli en strevsom kamp å få Kavanaugh godkjent i Senatet. Demokratene er som nevnt svært skeptiske til at Kavanaugh kan bidra til å svekke abortlovgivningen, og han vil også dra tyngdepunktet i Høyesterett i mer konservativ retning.

Republikanerne har for øyeblikket flertall i Senatet, men flertallet er svært knapt.

Kamp i Senatet

Dersom republikaneren John McCain, som er kreftsyk og ikke har møtt i Senatet på flere måneder, ikke kan møte når saken behandles, har Republikanerne knappest mulig flertall. Da har de 50 senatorer mot demokratenes 49.

Og den mest moderate republikaneren, Susan Collins, har sagt at hun ikke vil stemme for en kandidat som kan komme til å stemme for å oppheve Roe mot Wade, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er også knyttet en viss spenning til Lisa Murkowski, også hun en republikansk senator som er tilhenger av kvinners rett til selvbestemt abort.

Men det er heller ikke gitt at alle demokratiske senatorene stemmer med «partilinjen». Senatorene Heidi Heitkamp, Joe Donnelly og Joe Manchin, fra henholdsvis Nord-Dakota, Indiana og Vest-Virginia, skal til høsten kjempe for å bli gjenvalgt i stater Trump vant med god margin.

Uavhengig av om de støtter eller går mot Kavanaugh, vil de irritere en stor velgergruppe i sin hjemstat. De var også de eneste demokratene som stemte for Trumps første utvalgte som ny høyesterettsdommer, Neil Gorsuch, som ble godkjent av Senatet i april i fjor.

Mjelde på sin side er overbevist om at Kavanaugh blir godkjent av Senatet.

- Han går gjennom, fordi republikanerne er mange nok og får gjerne to-tre demokrater til å stemme med. «Levedyktigheten» hans som kandidat ble tatt med i betraktningen da han ble valgt. Han vil også finte seg rundt vanskelige spørsmål. Dette spillet kan Det hvite hus og senatsleder Mitch McConnel, sier Mjelde.

Jobbet under Bush

Som høyesterettsdommer vil Kavanaugh med sine 53 år være ganske ung, og vil kunne sitte i flere tiår. Høyesterettsdommere sitter livet ut eller til de frivillig går av.

Kavanaugh har de siste elleve åra vært dommer ved den føderale ankedomstolen i Washington.

- Det er ingen i USA som er bedre kvalifisert for jobben, og ingen som fortjener den mer, sa Trump da han begrunnet nominasjonen.

- Ved å velge Brett Kavanaugh til høyesterett har president Donald Trump lagt reproduktive rettigheter og friheter og helseomsorgen til millioner av amerikanere på en juridisk skjærefjøl, sier demokratenes Chuck Schumer.

Kavanaugh har tidligere jobbet i Det hvite hus under George W. Bush, og har også erfaring fra Kenneth Starr-etterforskningen av Bill Clinton.