Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk ekspert: Stor sjanse for republikansk seier til slutt, uansett om de velger Trump

De to norske forskernes prognose gir 85,3 prosents sjanse for republikansk presidentseier. Det er bare én kandidat de mener velter modellen. Det er ikke Donald Trump.

SOLID POSISJON: Donald Trump har vunnet valgene i New Hampshire, Sør-Carolina og Nevada, og er storfavoritt i mange av delstatene som avholder valg førstkommende tirsdag, selveste "supertirsdag". Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SOLID POSISJON: Donald Trump har vunnet valgene i New Hampshire, Sør-Carolina og Nevada, og er storfavoritt i mange av delstatene som avholder valg førstkommende tirsdag, selveste "supertirsdag". Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOUSTON (Dagbladet): Meningsmålingene og analysene av hvem som ligger best an i presidentvalgkampen i USA kommer nå på rekke og rad. 

Før de republikanske kandidatene møtes til debatt i Houston i Texas natt til fredag norsk tid, framstår Iowa-vinner Ted Cruz nå som det femte hjulet på den republianske vogna, hvor Marco Rubio kjemper for å overta Donald Trumps plass i føreresetet. Og selv om de til nå har delt stemmene nokså likt mellom seg, mener de fleste ekspertene og pengemarkedet at Hillary Clinton nå (igjen) er storfavoritt til å vinne over Bernie Sanders.

Samtidig blir Rubio av enkelte framhevet som republikanernes eneste mulighet til å vinne mot Clinton, mens andre mener Trump har gode vinnersjanser i et oppgjør med henne.

Større, ytre omstendigheter Talspersoner har blitt sparket etter bibelskandaler, Rubio har blitt fulgt av «roboter», president Barack Obama har gått ut mot Trump, og Trump selv har kalt den ene og den andre løgner, samtidig som han selv har spredt en usann vandrehistorie om krigsfanger som ble skutt med ammunisjon dyppet i griseblod. Alt har blitt vurdert gjennom «hvordan vil dette påvirket valgutfallet»-briller.

Men hva om alle utspillene og kranglene ikke har så stor betydning? Og meningsmålingene egentlig ikke forteller oss så mye? Hva om det presidentvalget egentlig avgjøres av større, ytre omstendigheter utenfor kandidatenes kontroll?

Hilmar Langhelle Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret, mener historiske data og lærdommen fra tidligere valg kan være en bedre måte å forutse det endelige utfallet.

- Presidentvalg blir mer avgjort av grunnleggende, fundamentale faktorer enn dag til dag-hendelser, sier Mjelde til Dagbladet.

Traff i 2012 Før presidentvalget i 2012 lagde UiB-professor Gunnar Grendstad og Mjelde en modell for å vurdere sannsynligheten for Obama-seier. Der mange eksperter mente Obama og Romney lå tett, traff Grendstad og Mjelde bedre, med sin prognose om en solid Obama-seier.

FOR EKSTREM? Ted Cruz kjemper for å bli republikansk presidentkandidat, men sliter med å skaffe velgere utenover kristen-høyre.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOR EKSTREM? Ted Cruz kjemper for å bli republikansk presidentkandidat, men sliter med å skaffe velgere utenover kristen-høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Denne gangen mener Mjelde republikanerne har størst sjanse til seier. Og det helt uavhengig av om de skulle stille med Trump som kandidat.

- De viktigste årsakene til det, er at demokratene nå har hatt presidenten i åtte år, og tilstanden i økonomien, sier Mjelde.

- Velgerne belønner gjerne den sittende presidenten, og det var én av grunnene til at Obama ble gjenvalgt. Men etter åtte år er vanligvis regjeringsslitasjen så stor, at mange velgere ønsker en endring, sier Mjelde.

- Dessuten har opposisjonen hatt åtte år på å reorganisere seg. Og jo dårligere økonomien går, jo større sjanse er det for et maktskifte.

Nå er det ulike mål som beskriver den amerikanske økonomien. Enkelte viser sunn og solid vekst, som at arbeidsledigheten er lav. Samtidig har store velgergrupper opplevd lav lønnsvekst, mange også lønnsnedgang, og misnøyen blant mange i arbeider- og lavere middelklasse, er stor.

- Ronald Reagan spurte velgerne: Har dere det bedre nå enn for fire år siden? Mange velgere vil nok svare nei til det i dag, sier Mjelde.

Cruz faller utenfor Meningsmålingene som setter Donald Trump mot Hillary Clinton viser at hun leder ganske stort. Pengemarkedene holder også Clinton som favoritten til slutt. Mjelde mener hans prognose likevel står seg.

KAN HUN TAPE MOT TRUMP? Hillary Clinton er en gammel venn av Donald Trump. Hva skjer hvis de to møtes til tvekamp om presidentvervet? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN HUN TAPE MOT TRUMP? Hillary Clinton er en gammel venn av Donald Trump. Hva skjer hvis de to møtes til tvekamp om presidentvervet? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Modellen forutsetter at kandidatene finner kvalifiserte kandidater. Det eneste som etter mitt syn vil kunne endre prognosen, er hvis republikanerne nominerer Ted Cruz. Han er så konservativ at han faller utenfor normalen. Ekstreme kandidater eller hendelser kan moderere effekten av regjeringsslitasje og økonomien. 

Og han mener presidentkandidat Trump ikke vil være så ekstrem at det påvirker modellen.

- Der Cruz ser ut til å stort sett ha støtte i kristenhøyre, har Trump etter hvert klart å få bred støtte av mange typer velgere, sier Mjelde. 

- Trump framstår ikke som en sakskandidat, men som en leder som utstråler styrke og beslutsomhet. Det er klassiske egenskaper folk ønsker å se i en president, spesielt i krisetider.

Sanders faller kanskje utenfor I de etablert delene av partiet blir også Cruz sett på som en verre kandidat enn Trump, blant annet fordi han ser ut til å mangle evnen eller viljen til å inngå kompromisser.

- Hva med Sanders hos demokratene?

- Han ligger også nesten utenfor premisset om at partiene nominerer kandidater som vil være akseptable for velgerne. De har ikke nominert noen så venstreorienterte siden 1972 da de nominerte George McGovern, og da tapte de 49 av 50 delstater mot Nixon. 

85,3 prosents sjanse Grenstad og Mjeldes modell er en videreutvikling av modeller laget av amerikanske statsvitere. Hvor sikre er de på republikansk seier til slutt?

- Vår modell gir republikanerne en 85,3 prosents sjanse for å vinne. 

- Men ting er aldri hugget i stein. En teori står seg bare til den ikke står seg lenger, sier Mjelde.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram