Angrepet i Omanbukta:

Norsk ekspert tror USAs anklager stemmer

Leder for mediegruppa ved Forsvarets høgskole mener videoen indikerer at det er et fartøy borti tankskipet og fjerner en udetonert mine fra skroget.

OMANBUKTA: Denne videoen skal vise iranske styrker som fjerner en udetonert mine fra et av de to tankskipene som skal ha blitt angrepet i Omanbukta torsdag. ifølge U.S Central Command. De frigir videoen bare timer etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo ga Iran skylda for de angivelige angrepene. Video: AP / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USAs utenriksminister Mike Pompeo ga torsdag Iran skylda for eksplosjoner på to tankskip i Omanbukta - deriblant «Front Altair» som eies av John Fredriksens Bermuda-registrerte rederi Frontline.

Det andre skipet er Panama-registrerte «Kokuka Courageous».

- USAs vurdering er at Iran er ansvarlig, sa Pompeo på en pressekonferanse. Han begrunnet det blant annet med etterretningsinformasjon, og med at angrepene var «sofistikerte».

Dermed skjerpes tonen betraktelig mellom erkefiendene USA og Iran.

- Ser ut som det stemmer

Thomas Slensvik, leder for mediegruppa ved Forsvarets høgskole, slår fast overfor Dagbladet at det kan se ut som det amerikanerne sier stemmer når han ser på videoen av det brennende tankskipet.

- Her ser man at det er et fartøy borti. Det kan virke som det fjernes en udetonert mine fra skroget til tankskipet, slår han fast.

Slensvik utdyper at hvis dette er tilfellet, er ikke det noe man gjør uten at man er kjent med våpnene og hvordan de fungerer.

- Opptrapping

Han konstaterer videre at gårsdagens hendelser fører til en opptrapping og en mer spent situasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer