Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk ektepar fikk årets nobelpris i medisin

Har funnet hjernecellenes indre GPS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet May-Britt og Edvard Moser er tildelt årets nobelpris i medisin for sin hjerneforskning. Det ble klart av dagens offentliggjøring i Stockholm.

Ekteparet deler prisen med John O'Keefe.

Det er første gang Nobelprisen i medisin går til en nordmann.

Ekteparet Moser får Nobelprisen for deres oppdagelser av celler som utgjør et slags «indre GPS» i hjernen som gjør det mulig å orientere seg i rommet. Deres arbeid har vist hvordan en avansert intellektuell prosess utføres av hjernes nerveceller, ifølge NTNU

I eksperimenter med rotter oppdaget de spesielle hjerneceller som gjør dem i stand til å ha presis stedssans.

VANT NOBELPRISEN:  Forskerparet May-Britt Moser og Edvard Moser fra  Norges Teknisk-Naturvitenskaplige Univeristet i Trondheim vant årets nobelpris i medisin. 
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX SVERIGE
VANT NOBELPRISEN: Forskerparet May-Britt Moser og Edvard Moser fra Norges Teknisk-Naturvitenskaplige Univeristet i Trondheim vant årets nobelpris i medisin. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX SVERIGE Vis mer

«Hvordan vet vi hvor vi er? Hvordan kan vi finne veien fra ett sted til et annet? Og hvordan kan vi lagre denne informasjonen slik at vi finner den umiddelbart? Disse årets vinnere har funnet et posisjoneringssystem, en «indre GPS» i hjernen som gjør det mulig å orientere seg i rommet og viser en basis på cellenivå for høyere kognitive funksjoner.» Slik åpner juryens begrunnelse for tildelingen.

I desember fikk Edvard og May-Britt Moser Horwitzprisen for funn som kan kan føre til nye behandlingsmetoder av Alzheimers. Tidligere vinnere av Horwitzprisen, som deles ut av Columbia University i New York har ofte senere fått Nobelprisen.

Moser-gruppen oppdaget i 2005 celler i entorhinal cortex-regionen i rottehjerner som fungerer som et navigasjonssystem. Disse cellene gjør at dyrene vet hvor de er, hvor de har vært og hvor de skal.

Samme type celler, såkalte grid-celler, er senere påvist hos en rekke dyrearter, og også hos mennesker.

Fordi ethornial cortex ofte er skadet i tidlige stadier av Alzheimers, kan ekteparet Mosers forskning om hvordan hukommelse og kognitive evner blir tapt ha stor betydning for Alzheimer-forskningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media