Norsk entreprenør får Bill Clinton som veileder

Har utviklet mobilsparing for fattige.

ENTREPRENØR-LAGET:  (f.v.) Charles Ojei fra Nigeria, Karl Oskar Teien fra Norge, Niketa Malhotra fra India, Saul Minkoff fra Canada, Mandy Vidalis fra Sør-Afrika. Foto: Simona Ioannoni
ENTREPRENØR-LAGET: (f.v.) Charles Ojei fra Nigeria, Karl Oskar Teien fra Norge, Niketa Malhotra fra India, Saul Minkoff fra Canada, Mandy Vidalis fra Sør-Afrika. Foto: Simona IoannoniVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede som 17-åring dro Karl Oskar Teien hjemmefra for å følge drømmen om å jobbe med utviklingsspørsmål. Etter å ha gått på en internasjonal skole i Norge ble Vestfoldingen inspirert til å dra ut i den store verden. Han jobbet som frivillig i Argentina og Peru og så med egne øyne hvordan fattigdommen virket inn på menneskers liv.

Så dro han nordover til Canada og begynte å studere internasjonale studier, og tok en master i San Fransisco, der han bor i dag.

Nå er nordmannen noen uker unna å få Bill Clinton som veileder i sitt mikrosparingsprosjekt, Pulse Active Food Savings.

- Dette er ny form for sparing hvor fokuset er på mat. Mange vil si at det er snakk om mobilsparing, men slik jeg ser det er det snakk om overførbare gavekort på mobilen som kan brukes til å betale for mat, sier Teien.

Ideen er genial i sin enkelhet. Fattige mennesker i utviklingsland får valget mellom å spare vekslepengene på mobilen eller få de utbetalt kontant, etter å ha kjøpt mat i butikken.

- Du går i butikken og kjøper mat for 80 kroner med en hundrelapp, da kan du velge å få vekslepengene på en mobilkonto. Hvis du én dag ikke har råd til å betale for maten i butikken,  kan du bruke pengene på kontoen, sier Teien.

Pengene på mobilkontoen kan kun brukes på mat.

- Vi ser på dette som et slags virkemiddel som hindrer at mannen i familien drikker eller røyker opp pengene, et vanlig problem i utviklingsland, mener Teien.

Et prøveprosjekt er allerede i gang i India, og skal vare i seks uker. Tilbakemeldingene har vært positive, og 23. september må 25-åringen overbevise Clinton, investorer og næringslivsledere om at hans prosjekt er det beste. Sammen på laget sitt har han fem andre som han studerte sosialt entreprenørskap sammen med.

De har allerede kommet langt i konkurransen og vunnet den regionale Hult-prisen. Prisen er en del av Bill Clintons «Global initiative» og deles ut til såkalte sosiale entreprenører.

- Det blir utrolig spennende å møte Bill Clinton. Han er ganske involvert i dette og vi er ganske spente på å holde en presentasjon foran han, statsledere og investorer, forteller Teien.

Den lange veien fra idé til ferdig produkt har ikke vært knirkefri, og Teien har måtte tåle kritikk for prosjektet.

- Vi har fått kritikk for å ta betalt for tjenester til fattige mennesker, men i mange av disse landene betaler folk ofte opptil 40 prosent negativ rente, så da er det ikke ille når vi tar 1 prosent rente. Det er en helt grei pris å betale for matsikkerhet, sier Teien.

PRESTISJEPRIS:  Bill Clinton skal vurdere hvem som får Entreprenør-prisen i år. I bakgrunn. Foto: Simona Ioannoni
PRESTISJEPRIS: Bill Clinton skal vurdere hvem som får Entreprenør-prisen i år. I bakgrunn. Foto: Simona Ioannoni Vis mer