- Norsk EU-medlemskap er ikke-tema

Mens EU feirer 50-årsdag, er Jens i Kina og fokuserer på miljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens EU-toppene feirer 50-årsjubileet i Berlin i helgen for Den europeiske unionen, er sjefen for annerledeslandet på statsbesøk i Kina - giganten der hvert fjerde menneske på kloden bor.

Jens Stoltenberg kommer til å heve pekefingeren om miljøtrusselen når han i morgen møter sin statsministerkollega Wen Jiabao. Da skal baksiden av medaljen for den raskest voksende økonomien i verden opp på bordet.

Til sine 27 europeiske statsministerkolleger i Berlin har Jens Stoltenberg overlevert en hilsen via den engelske storavisa Daily Telegraph. Der gir han opp tanken om norsk medlemskap i EU i overskuelig framtid.

- Det er avgjort

- Det er ikke på agendaen. Det norske folk har sagt nei to ganger, og jeg kan ikke se at medlemskap blir et tema igjen. Det er avgjort. Vi er eneste land som har blitt akseptert som EU-medlem, men har sagt nei. Ikke bare én gang, men to, sier Stoltenberg.

I anledning jubileet for Romatraktaten, som er grunnlaget for dagens EU, har Daily Telegraph sett på den økonomiske suksessen til de to utenforlandene Island og Norge.

I dag kom Stoltenberg til Kina for tredje gang. Sammen med kona Ingrid Schulerud og næringsminister Dag Terje Andersen dro han rett til Den kinesiske mur.


Snart verre enn USA

 RETT TIL MUREN:  Statsminister Jens Stoltenberg, kona Ingrid Schulerud og resten av følget dro rett til Den kinesiske mur da de ankom Beijing i dag. I morgen skal Stoltenberg møte sin kinesiske statsministerkollega. Foto: Jacques Hvistendahl.
RETT TIL MUREN: Statsminister Jens Stoltenberg, kona Ingrid Schulerud og resten av følget dro rett til Den kinesiske mur da de ankom Beijing i dag. I morgen skal Stoltenberg møte sin kinesiske statsministerkollega. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer

Om få vil CO2-utslippene i Kina være større enn i USA. Det er det alvorlige temaet Stoltenberg skal ta opp med sin kinesiske kollega i morgen.

- Det er veldig viktig å få en dialog med Kina om den klimaavtalen som følger etter Kyoto. Vi klarer ikke å få ned de samlede klimagassutslippene i verden før vi får Kina fullt ut med i det internasjonale klimasamarbeidet, sier Stoltenberg til NTBs utsendte medarbeider.

Norge kan bidra til å redusere kinesernes klimagassutslipp, og dermed oppfylle Norges del av klimaforpliktelsene.

- Norge er en ledende energinasjon, og vi er gode på miljø. Der har vi noe å tilby kineserne, sier Stoltenberg.

Menneskerettigheter

Han vil også ta opp menneskerettigheter i sin samtale med kinesiske politikere. Manglende rettssikkerhet og ytringsfrihet samt undertrykkelse av minoriteter som tibetanere og uigurer er noen av Kinas menneskerettighetsbrudd. Det har ikke skjedd merkbare forbedringer i takt med frislippet av økonomien.

- Vi kan aldri gi opp en menneskerettighetsdialog med Kina uansett hvor små framskritt vi ser. OL i 2008 er et viktig bidrag til større åpenhet. Journalister som dekker OL, skal kunne reise fritt og snakke med hvem de vil, sier Stoltenberg til NTB.

- Norsk EU-medlemskap er ikke-tema
OG HER VAR EU-ELITEN: President i Europarådet, den tyske forbundskansleren Angela Merkel, flankert av presidenten i Europaparlamentet Hans-Gert Pöttering (til venstre) og presidenten i EU-kommisjonen José Manuel Barroso under en pressekonferanse i Berlin i dag i forbindelse med 50-årsdagen for EU og Romatraktaten.