Norsk feltsykehus til India

Norges Røde Kors sender et stort feltsykehus og 12 personer til det jordskjelvrammede India. I tillegg til at organisasjonen bruker en million kroner på aksjonen, bidrar Regjeringen med 7,5 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble i dag klart at Regjeringen vil bistå med 7,5 millioner i forbindelse med jordskjelvet i India, som er det verste i landet på et halvt århundre.

Norges Røde Kors er nå i full gang med å samle inn folk og utstyr til den internasjonale redningsaksjonen i delstaten Gujarat. 12 personer (legepersonell, teknikere og koordinatorer) sendes til India i løpet av 48 timer. Sammen med dem går feltsykehuset med en kapasitet på 300 senger. Sykehuset skal innholde operasjonssaler og såkalte epidemiske avdelinger.

- Byen Bhuj er helt jevnet med jorden og all infrastruktur i området er falt sammen. Nå er flere hundre tusen mennesker uten tak over hodet. Lokale sykehus er ødelagt, og behovet for hjelp er prekært, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, til Dagbladet.no.

Det spesielle med feltsykehuset som Røde Kors sender ned, er at legepersonell er klare til å jobbe bare ti timer etter at utstyr og bygg er kommet fram til åstedet. Hvor lang tid dette vil ta, avhenger av framkommeligheten i området.

Internasjonal aksjon

Norges Røde Kors samarbeider med både Finland og Tyskland. Finnene sender ned et legepersonell på 12 personer, i tillegg til at de bidrar med rundt 10 millioner kroner. Også tysk Røde Kors er kraftig med i redningsaksjonen.

- Vi må også sende ned store lagre med mat og biler sånn at vi ikke belaster den lokale infrastrukturen. Tenk deg at hele Oslo var jevnet med jorden, sier Mollekleiv for å billedlegge katastrofen som pågår i India.

Nordmann i spissen

I spissen for den internasjonale redningsaksjonen står nordmannen Halvor Fossum Lauritzen. Nordmannen er i India og kartlegger omfanget av skjelvet. Fossum Laurtizen er en av verdens mest erfarne nødhjelpskoordinatorer, og har tidligere jobbet i jordskjelvområder i Afghanistan, Tyrkia, Iran, Irak og Sør-Amerika. Det internasjonale Røde Kors sendte nordmannen ned for å organisere den kommende redningsaksjonen.

- Fossum Lauritzen sendte en forespørsel om et stort feltsykehus, og vi bygger nå opp dette, forteller generalsekretær i Røde Kors, Mollekleiv til Dagbladet.no.

LEGEKAPASITET SPRENGT:</B> En indisk militærlege behandler her en liten gutt som ble alvorlig skadd i jordskjelvet. Men sykehuskapasiteten i området er sprengt. Det skal Norges Røde Kors nå gjøre noe med.<p><li> <A HREF='http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/01/28/239140.html '>Se flere bilder fra katastrofen</A>