Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk Fengselsforbund: - Situasjonen er desperat

Støtter Anundsen i fengsel-kritikken. - Ingen regjering i de siste 20 åra kan fri seg fra ansvar.

STØTTER JUSTISMINISTEREN: Forbundsleder i fengselsforbundet NFF, Geir Bjørkli sier at han støtter justisministerens arbeid for å skaffe flere fengselsplasser. - Han må bare ikke glemme at fengselsbygg er en ting, men det skal også ansatte til for å drive et fengsel. Det tar to år å utdanne en fengselsbetjent, de vokser ikke på trær, sier Bjørkli til Dagbladet.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTER JUSTISMINISTEREN: Forbundsleder i fengselsforbundet NFF, Geir Bjørkli sier at han støtter justisministerens arbeid for å skaffe flere fengselsplasser. - Han må bare ikke glemme at fengselsbygg er en ting, men det skal også ansatte til for å drive et fengsel. Det tar to år å utdanne en fengselsbetjent, de vokser ikke på trær, sier Bjørkli til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Bjørkli som er forbundsleder for Norsk Fengsels og Friomsorgsforbund (NFF) er enig med justisminister Anders Anundsens beskrivelse av soningsforholdene i norske fengsler.

- Ingen regjering i de siste 20 åra kan fri seg fra ansvar for forholdene, politikerne har fått nøyaktig den kriminalomsorgen de har bedt om, sier Bjørkli til Dagbladet, og viser til Anundsens utspill om at han har overtatt et fengselsvesen som nærmest har råtnet på rot.

- Vi har arvet problemene fra den forrige regjeringen. Det er et ekstremt press på fengslene. Belegget er på hele 98 prosent. Jeg trodde faktisk ikke at det var mulig at det sto så dårlig til, sier justisministeren.

Bjørkli i NFF hevder de har advart om forholdene i en årrekke.

- Ingen har vært villig til å bevilge de pengene som skal til. Ikke minst den rødgrønne regjeringen bør skamme seg, sier han.

- Situasjonen er desperat Han forteller videre at NFF har hatt mange møter med både Knut Storberget og Grete Faremo.

- Der har vi beskrevet hva vi fryktet ville skje - det som nå har skjedd - dersom de fortsatte å prioritere politi og domstolene og sultefore fengslene, sier han, og fortsetter:

- Situasjonen er desperat. Både ansatte og innsatte merker en stadig tøffere hverdag. Omtrent alt av rehabiliterende tiltak i noen fengsler er borte, løslatelsene er dårlig forberedt og ender ofte med tilbakefall. Mange fengselsbetjenter slutter i jobben fordi vi er i ferd med å gå tilbake til «fangevokterrollen» som vi hadde på 70-tallet.

Brev med tre forslag I et brev til Anundsen skriver Bjørkli at NFF ønsker å bidra til å nå målsettingen om et tryggere samfunn -  blant annet gjennom å sette kriminalomsorgen bedre i stand til å løse sitt samfunnsansvar.

«Det kan kriminalomsorgen klare dersom følgende tre punkter også blir regjeringens prioriterte satsningsområder i stortingsperioden», skriver Bjørkli i brevet.

FÅR STØTTE: Justisminister Anders Anundsen får støtte av Norsk Fengsels og friomsorgsforbund i sin beskrivelse av soningsforholdene i norske fengsler.  Foto: Endre Vellene
FÅR STØTTE: Justisminister Anders Anundsen får støtte av Norsk Fengsels og friomsorgsforbund i sin beskrivelse av soningsforholdene i norske fengsler. Foto: Endre Vellene Vis mer

Og disse tre punktene er som følger:

• Driftsbudsjettene i fengslene og i friomsorgen må i løpet av perioden styrkes med 350 mill. kroner for å nå ambisjonen om en straff som virker, for å ivareta sikkerheten for ansatte, for oppdekking av vakter ved fravær, for å etablere turnusordninger for ansatte som ikke forutsetter dispensasjoner fra Arbeidsmiljøloven, for utskifting av nedslitt overvåkningsutstyr og alarmer, for utskifting av deler av bilparken og for bedre muligheter for aktivisering av innsatte.

• Opptakene på Fengselsskolen ved KRUS må økes fra 150/175 i senere år til 250 i kommende årene. I tillegg må friomsorgen tilføres ca. 100 stillinger for å ivareta utbyggingen av soning med elektronisk kontroll, bøtetjenesten, mer innhold i samfunnsstraffen, bedre kvalitet i oppfølgingen av løslatte med møteplikt og økt sikkerhet ved hjemmebesøk hos domfelte.

• Fengselskapasiteten må økes betydelig. Bygging av nye fengsler på øst- og vestlandet må iverksettes så raskt som mulig. Målsettingen må være at det innen 2017 stilles til rådighet om lag 300 nye fengselsplasser i tillegg tid dagens totale kapasitet. Dersom det legges ned et antall plasser, må antallet nye plasser komme i tillegg til dette.
- Vi støtter justisministerens arbeid for å skaffe flere fengselsplasser. Han må bare ikke glemme at fengselsbygg er en ting, men det skal også ansatte til for å drive et fengsel. Det tar to år å utdanne en fengselsbetjent, de vokser ikke på trær, sier Bjørkli til Dagbladet.

- Anundsen har parkert Kari Henriksen, som er medlem i justiskomiteen for Arbeiderpartiet, mener Anundsen feilinformerer mot bedre vitende.

- Vi gjorde mange riktige valg da vi satt i regjering. Vi fikk på plass totalt 750 nye fengselsplasser, og det er det som er forskjellen mellom oss og ham: om Anundsen er opptatt av å løse problemet må også han skaffe flere plasser. Denne løsningen har han parkert, sier Arbeiderparti-politikeren.

- På hvilken måte?

- Han velger kortsiktige løsninger. Han prioriterer dobbeltceller framfor å fortsette våre planer om å bygge nytt fengsel i Agder, som hadde gitt 300 nye plasser. Dette forslaget velger justisministeren nå å se bort ifra. Ha vil i stedet lage en ny plan, og dermed utsettes hele prosjektet.

LITE  HANDLEKRAFT: 
Kari Henriksen, som er medlem i justiskomiteen for Arbeiderpartiet, mener Anundsen velger kortsiktige løsninger. - Han prioriterer dobbeltceller framfor å fortsette våre planer om å bygge nytt fengsel i Agder, som hadde gitt 300 nye plasser, sier hun. Foto: APs nettsider
LITE HANDLEKRAFT: Kari Henriksen, som er medlem i justiskomiteen for Arbeiderpartiet, mener Anundsen velger kortsiktige løsninger. - Han prioriterer dobbeltceller framfor å fortsette våre planer om å bygge nytt fengsel i Agder, som hadde gitt 300 nye plasser, sier hun. Foto: APs nettsider Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!