Norsk film herjer i utlandet

To norske filmer møtt med stormende jubel i Toronto.

Jubelkveld: Filmregissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen suksess kan bli en levende norgesreklame.
FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
Jubelkveld: Filmregissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen suksess kan bli en levende norgesreklame. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 38. utgaven av Toronto International Film Festival (TIFF) er historie. Selv om de store bransjebladoverskriftene uteble, er både Norsk filminstitutt (NFI) og festivalarrangørene fornøyd på vegne av de tre norske filmene i programmet.

- Alle de norske filmene fikk positiv respons, spesielt fra publikum, sier TIFF-programmerer Steve Gravestock til NTB.

Imponert - Folk var imponert over den forseggjorte storytellingen i Erik Skjoldbjærgs «Pionér», motet og ærligheten i Iram Haqs «Jeg er din», og frimodigheten i Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens «De umoralske». Særlig spennende er hvor varierte og forskjellige disse filmene er, noe som lover bra for framtida.

Publikumsmøte Etter at dykkerthrilleren «Pionér» hadde åpnet ballet, var det duket for kjærlighetsdramaet «Jeg er din» og den beske alvorskomedien «De umoralske». Begge ble møtt med spontanapplaus under premierene sine, etterfulgt av regissørtreff der spørsmålene fra salen sto i kø.

- Både bransje- og publikumsvisningene var mer eller mindre fullsatte, med gode Q & A-sekvenser, sier utenlandsansvarlig Stine Oppegaard i NFI.

- Filmene har hatt sine internasjonale premierer her i Toronto. Det vil si at vi fortsatt har mulighet til å komme med på en del viktige festivaler i Europa og USA, legger hun til.

Hardt prøvet «Jeg er din» viser allerede igjen i den nordamerikanske bloggsfæren. «Amrita Acharia er fremragende som hardt prøvet alenemamma,» skriver straight.com. «Vi ser ikke mange kvinnelige rollefigurer som er så detaljerte og komplette som dette,» heter det videre i anmeldelsen.

Manusforfatter og regissør Haq kan reise hjem med løftet hode.

- Det har vært veldig gøy å være med. Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger som varmer veldig, sier hun til NTB.

TIFF 2013 har samlet 366 filmer fra 70 land. Publikumsprisen gikk til Steve McQueens «12 Years a Slave».