Norsk fjellklatrer (33) savnet på K2

- Vi er bekymret for Rolf, men håper det beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske fjellklatreren Rolf Bae (33) er savnet under en ekspedisjon på K2 i Pakistan, melder NTB.

K2 er med sine 8611 meter verdens nest høyeste fjell etter Everest, men regnes som langt vanskeligere å bestige.

- Vi er bekymret, men håper det beste, sier pressekontakt for den norske K2-ekspedisjonen, Bjørn Sekkesæter, til Dagbladet.no.

Var på vei til toppen med kona

Bae var på vei til toppen av K2 sammen med ektefelle og klatrekollega Cecilie Skog (33) fredag kveld, og ble meldt savnet i natt etter at han ikke kom ned igjen til ekspedisjonens leir på 8000 meter. Også Øystein Stangeland (39) og Lars Nessa (29) var med på ekspedisjonen.

- Cecilie Skog ringte meg klokka 03.15 i natt norsk tid (07.15 lokal tid). Hun og de to andre var på plass i leiren på 8000 meter, men ikke Rolf Bae. Det var dårlig forbindelse og dårlig mobilbatteri, så vi pratet ikke lenge. Jeg vet ikke hvor lenge det var siden de hadde sett Rolf, men det er all grunn til å ta henvendelsen alvorlig. Jeg har varslet familien, sier Sekkesæter til Dagbladet.no.

Han var i kort kontakt med Cecilie Skog seinest klokka 11.25 i formiddag.  Da hadde de tre andre nordmennene kommet med til neste leir på 7400 meter, men hadde fortsatt ikke sett eller hørt noe til Rolf Bae.

Nede i løpet av kvelden

FARLIG FJELL: K2 er verdens nest høyeste fjell, men regnes som langt vanskeligere å bestige enn Everest. Foto: Pakistan Toursim Office/Scanpix
FARLIG FJELL: K2 er verdens nest høyeste fjell, men regnes som langt vanskeligere å bestige enn Everest. Foto: Pakistan Toursim Office/Scanpix Vis mer

- Klokka 13.30 er det ikke noe nytt om Rolf, men vi vet at de tre andre trolig greier å komme seg ned til 5400 meter til en framskutt basecamp i løpet av kvelden. Da er de nesten nede i flatt terreng der fjellet starter, opplyser Sekkesæter.

 - Været skal er bra, men det har skjedd noe i fjellet som vi ikke har helt oversikt over. Vi har fått meldinger om at et isfelt har falt ut og revet med seg noe tau.
 

- Det har vært savnet mellom fire og 12 klaterere i området det siste halve døgnet. Tallene varierer hele tiden.Det er igangsatt en storstilt redningsaksjon på K2, og det er ikke noe vi kan bidra med der, sier Sekkesæter.

Isblokk fjernet tau

En av årsakene til dette K2 er så vanskelig å bestige er en bratt passasje på 8211 metershøyde kalt «The Bottleneck» (Flaskehalsen). Den har ikke fått det navnet uten grunn.

For å gjøre bestigninger og nedstigninger sikrere og enklere er det lagt ut såkalte faste tau på denne strekningen.

Det som skal ha skjedd er at en isblokk har revet med seg disse tauene. Det gjør nedstigningen for klatrerne på oversiden av Flaskehalsen vanskelig og farlig.

Klatrenettstedet Alpinist melder at det er 12 klatrere som sitter fast på oversiden av Flaskehalsen, men dette tallet er ikke bekreftet. Tidligere i dag skal en nederlandsk ekspedisjon ha observert seks klatrere som står fast over Flaskehalsen.

Norsk fjellklatrer (33) savnet på K2

Flere klatrere jobber nå med å få opp nye tau. Det arbeides også med så skaffe helikoptertransport.

En serbisk klatrer skal ha omkommet i et forsøk på å klatre ned gjennom passasjen, mens en nederlandsk klatrer og en sherpa skal ha overlevd. Disse opplysningene er ikke bekreftet, og situasjonen beskrives som uoversiktlig.

Bloggen til Skog og Baes K2-ekspedisjon.

Meget erfarne klatrere

Ekteparet Skog og Bae er to av Norges mest erfarne fjellklatrere, og har gjennomført en rekke krevende ekspedisjoner. De forsøkte seg i på K2 sammen i 2005, men måtte snu.

De har sammen gått til Sydpolen og Nordpolen. Skog har også besteget Everest. Bae har gått 3800 kilometer over Antarktis, som da var verdens lengste skitur, og har padlet 2138 kilometer i kano gjennom North West Territories i Canada. Han har også besteget det 8201 meter høye fjellet Cho Oyu

I  juni i sommer gjennomførte han en av norsk klatrings største bradger noensinne, da han var med på å bestige den såkalte Norskeruta på Trango. Dette betegnes som en av verdens vanskeligste tindebestigninger. Ruta ble første gang besteget av Hans Christian Doseth og Finn Dæhli i august 1984, men de to klatrerne omkom på vei ned.

Den kjente klatreren og ekspedisjonsmannen Stein P. Aasheim (57) var med på ekspedisjonen i 1984, men måtte snu noen få hundre meter fra toppen på grunn av at ekspedisjonen hadde for lite mat igjen.

Aasheim har fulgt med på hva som skjer med Bae siden i morges fra hjemmebasen i Isfjorden i Møre og Romsdal.

- Jeg vet ikke noe mer faktisk om hva som har skjedd enn det talsmannen for den norske ekspedisjonen har orientert om. Men jeg kjenner Rolf Baes egenskaper. Han er først og fremst en enestående ekspedisjonsmann. Det er viljen til å stå på lenge som skiller de beste under slike ekstreme forhold, sier Aasheim til Dagbladet.no.

Han sier klatreforholdene på K2 er vanskelige, men av en annen karakter enn klatringen på Trano.

- Klatring til Trango er i reint fjell, mens Rolf Bae og de tre andre nordmennene nå klatrer på snø og is. Det er noe enklere klatreteknisk, men det er en formidabel utholdenhetsutfordring de er med på, sier Aasheim.

Saken oppdateres. Trykk reload.

STÅR FAST: Flere klatrere skal stå fast overfor den skalte «Flaskehalsen» på 8211 meters høyde, etter at en isblokk tok med seg faste tau som hjelper klatrere gjennom den vanskelige passasjen. Det er ikekkjent om Bae er en av disse, og situasjonen er uoversiktlig.
SAVNET: Rolf Bae.