Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk fjellklatrer savnet på Mount Everest

Jarle Trå (39) ble sist sett for to dager siden.

SAVNET: Jarle Trå (39) er savnet på Mount Everest. Dette bildet ble tatt da han padlet Norge på langst i 2000. Arkivfoto: ODDMUND LUNDE
SAVNET: Jarle Trå (39) er savnet på Mount Everest. Dette bildet ble tatt da han padlet Norge på langst i 2000. Arkivfoto: ODDMUND LUNDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den norske fjellklatreren Jarle Trå er savnet på Mount Everest, etter at han ikke kom tilbake til den såkalte Advanced Base Camp, melder fjellklatrerens egen nettside.

UD bekrefter at de har fått melding om at Trå er savnet. Et annen norsk klatreekspedisjon var de siste som så ham.

- Han ble sist sett 22. mai om morgene, altså for to dager siden, ved det såkalte second step på 8500 meters høyde. Da han ikke kom tilbake som avtalt, ble det satt i gang en lokal leteaksjon. Den er avsluttet uten resultat, sier pressevakt i UD, Ragnhild Imerslund, til Dagbladet.

Kontakt med kinesiske myndigheter
UD har både kontakt med kinesiske myndigheter og med familien til fjellklatreren.

- Han forsøkte å klatre opp på tibetansk side, så vi har kontakt med kinesiske myndigheter og informert dem om situasjonen, sier Imerslund.

Det er kinesiske myndigheter som bestemmer om det vil bli igangsatt en ny leteaksjon, og UD vil holde kontakten med dem.

Trås mediekontakt Olav Grotheim ønsker ikke å kommentere saken ut over meldingen på hjemmesiden til Trå.

- Skulle til toppen
Trå satte ut på ekspedisjon med mål om å klatre til toppen uten oksygen og uten selskap av sherpaer. På hjemmesiden sin skriver han at han alltid har vært inspirert av tanken på å bestige verdens høyeste fjell «uten kunstig oksygen, uten sherpaer og uten forhåndsetablerte leirer oppover fjellet».

Frode Høgset, som er talsmann for en annen norsk ekspedisjon på Mount Everest, sier til bt.no at de andre nordmennene møtte Trå på fredag, da han var på vei til toppen. I ekspedisjonen var de tre nordmennene Stein Grønnerøe, Petter Kragset og Johnny Brevik.

- Stein Grønnerøe møtte Trå ved second step. Trå kjørte sitt eget løp, forteller Høgset til Dagbladet.

Trå hadde samarbeidet med blant annet mat og logistikk med tre nordmennene, samt en annen norsk ekspedisjon, og møtte dem gjentatte ganger på vei til toppen. Høgset har hatt kontakt med Petter Kragset fra ekspedisjonen, som nå befinner seg i Katmandu.

- Det er naturlig nok et sjokk for alle å få en slik melding, sier han.


Erfaren klatrer

Jarle Trå er bosatt på Voss, og har deltatt i mange klatreekspedisjoner. Blant annet forsøkte han også å nå toppen av Mount Everest i 2005, men måtte da snu fordi på grunn av dårlig vær og sykdom.

Second step, der Trå sist ble sett, er kjent som et av de vanskeligste punktene på veien opp til toppen av Mount Everest.

Trå er en av de få som i år har valgt å klatre Mount Everest fra nordsiden, på grunn av den spente situasjonen i Tibet.

Ellers har Trå, som opprinnelig er fra Granvin, blant annet reist Norge på langs til fots, i kajakk og på sykkel, og gått Grønland på tvers. Han har besteget Mount McKinley, Nord-Amerikas høyeste fjell, Kilimanjaro, Aconcagua i Sør-Amerika, samt fjellene Cho Oyo og Shisha Pangma i Himalaya, ifølge vossafjell.no.

Dagbladet.no kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling