Norsk flertall for Israel-boikott

Ti prosent boikotter allerede, viser undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Et flertall av de som har gjort seg opp en mening om spørsmålet, mener at varer fra Israel bør boikottes. Det fremgår av en undersøkelse InFact utførte for VG tirsdag kveld gjennom over 1.000 automatiske telefonintervjuer.

43 prosent mener at Israel har ansvaret for at folk ble drept under bordingen av Mavi Marmara som var på vei til Gaza med hjelpeutstyr og aksjonister.

26 prosent mener at både aktivistene og Israel må dele ansvar. 40 prosent mener at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har reagert for mildt når han uttalte at Israels angrep er fullstendig uakseptabelt.

36 prosent synes reaksjonen var passe sterk, mens 9 prosent sier det var for sterk reaksjon. På spørsmål om boikott av varer fra Israel, sier 36 prosent at de er tilhengere av det. 10 prosent er allerede i personlig boikott, mens 30 prosent er motstander av boikott.

Leder av Israels venner på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF) sier til VG at det er naturlig at sterke TV-bilder har påvirket folk.

- Sånn bildet er synes jeg det er vanskelig å forsvare en så sterk reaksjon. Man kan forstå behovet for å gripe inn hvis skipet ikke bare inneholdt humanitær hjelp, men styrkebruken er for drastisk, sier han.

NTB