Norsk fly får ikke lande i In Amenas, men det får det amerikanske

UD vil ikke si om amerikanske fly skal evakuere nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CNN melder at det nå pågår evakuering av 10-20 amerikanske gisler fra In Amenas. Disse blir ifølge nyhetskanalen hentet i et Hercules-fly fra det amerikanske luftforsvaret.

Algerisk militære bisto med sikringen av flyet på bakken.

Ikke landingstillatelse Norske myndigheter har ikke klart å skaffe landingstillatelse for et tilsvarende norsk fly. Det er ikke klart hva som er årsaken til at amerikanerne har fått landingstillatelse, og ikke de norske myndighetene.

Vil nordmenn også bli evakuert med det amerikanske flyet?

- For øyeblikket kan jeg ikke kommentere dette, sier UDs pressekontakt Frode O. Andersen til Dagbladet.

Han forteller at det norske SAS-flyet som er bygget om med medisinsk utstyr og har personell fra Forsvaret, har fått landingstillatelse i Alger, og er ifølge Andersen på vei dit nå.

«På vent» Det norske flyet har siden det tok av fra Gardermoen, stått «på vent» på Sicilia. Forsvaret opplyser om at en norsk Hercules-maskin med medisinsk personell fra Forsvaret nå står i beredskap på Sicilia, klar for videre medisinsk evakuering.

ET Boeing 737-fly fra SAS er nå på vei til Alger, fordi at norske myndigheter ikke har fått landingstillatelse i In Amenas, der et amerikansk Hercules-fly nå er i ferd med å evakuere amerikanere, ifløge CNN. Foto: REUTERS/Johan Nilsson/Scanpix
Interiør fra det såkalte AirEvac flyet, som torsdag kveld ble sendt i retning Algerie. Flyet vil om nødvendig bli brukt i evakueringen av Statoil-ansatte som har vært involvert i angrepet på gassanlegget i In Amenas. Foto: Frode Husnes / SAS / NTB scanpix
Foto: Frode Husnes / SAS / NTB scanpix
Foto: Frode Husnes / SAS / NTB scanpix
Foto: Frode Husnes / SAS / NTB scanpix

Utenriksminister Espen Barth Eide opplyste i morges at det norske flyet med hjelpeutstyr og medisinsk personale vil måtte lande i byen Hassi Messaoud, fordi flyplassen i In Aménas ikke lar seg bruke under gisselaksjonen.

Pressevakt i Utenriksdepartementet Svein Michelsen sa tidligere i dag at de hadde kontakt med amerikanske myndigheter angående flyet som har landet i In Aménas.

- Jeg tror, uten at jeg kjenner til flyet som har fått lande, at vi skal være glad for at medisinsk kapasitet er i ferd med å komme fram, sa Michelsen.