VISER ØDELEGGELSENE: Bildene over ble gjort tilgjengelige fredag. Bildet til venstre er tatt 26. juni i år. Bildet til høyre viser at tempelet Baal Shamin er jevnet med jorden. Det ble tatt på torsdag. Foto: Handout / Reuters / NTB Scanpix
VISER ØDELEGGELSENE: Bildene over ble gjort tilgjengelige fredag. Bildet til venstre er tatt 26. juni i år. Bildet til høyre viser at tempelet Baal Shamin er jevnet med jorden. Det ble tatt på torsdag. Foto: Handout / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Norsk FN-ekspert om satellittbeviset: - Dessverre ble tempelet i Palmyra sprengt og jevnet med jorden av IS

Nye satellittbilder bekrefter de forferdelige ødeleggelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Disse satellittbildene er en sørgelig bekreftelse på at Den islamske stat har sprengt tempelet Baal Shamin, ifølge FN-organisasjon ledet av nordmannen Einar Bjørgo. Tempelet ble bygget i år 17 og var en av de mest spektakulære severdighetene i oldtidsbyen Palmyra i Syria.

Bildet over til venstre, tatt 26. juni år, ble offentliggjort av amerikanske myndigheter. Bildet over til høyre ble gjort tilgjengelige i dag av Airbus Defence and Space, ifølge Reuters. De viser Palmyra før og etter sprengningen av tempelet.

Einar Bjørgo, leder for UNOSAT, en organisasjon under FN som jobber med å tolke satellittbilder, blant annet opp mot beskyttelse av verdensarv under UNESCOs ledelse, er en av dem som har analysert de tragiske bildene.

- I dette tilfellet så vi at det stemmer at tempelet dessverre ble sprengt og jevnet med jorden. Heldigvis står det en del strukturer igjen som virker å være relativt intakte, sier Bjørgo til Dagbladet.

- Ubeskrivelig stort tap Den islamske stat detonerte eksplosiver i det eldgamle tempelet 23. august, en handling UNESCO har kalt en «krigsforbrytelse» med mål om å utslette et av Syrias største symboler på kulturell mangfoldighet. De mener også at ødeleggelsene innebærer et ubeskrivelig stort tap for menneskeheten, ifølge AFP.

Å analysere sattellittbilder en av de få måtene FN og UNESCO kan få objektiv informasjon ut av områder hvor Den islamske stat har stor innflytelse. Også internasjonale medier sliter ofte med å få uavhengige kilderapporter fra områdene.

- Lederen for UNESCO (Irina Bokova journ. anm.) sammenligner dette med et lovbrudd mot menneskeheten. Dette er virkelig en katastrofe i katastrofen, sier Bjørgo, som henviser til terroren IS utfører først og fremst mot mennesker, men også mot kulturarv rundt om i Midtøsten hvor de regjerer.

- Syrerne jobber så godt de kan med å beskytte sin kulturarv, men det er klart at når IS tar over og gjør det de gjør med arkeologer og andre, så er det klart at de har en vanskelig oppgave foran seg, sier Bjørgo.

Sprengningen av tempelet skjer nemlig bare dager etter at IS-opprørere halshogget den verdensberømte arkeologen og tidligere sjefen for oltidsmyndighetene i Palmyra gjennom over 50 år, den 82 år gamle Khaled Assad, ifølge NTB.

- Jeg ser Palmyra ødelegges foran øynene mine. Må gud hjelpe oss i dagene som kommer, sa Syrias sjef for forminner, Abdul Karim, ifølge Reuters i forrige uke.

Håp i mørket Bjørgo sier at syrerne og UNESCO frykter flere aksjoner. Men IS har også uttalt at de vil spare deler av Palmyra.

- Det fordi mange av konstruksjonene blir sett på som vanlige bygg, og ikke gudemonumenter. Men dette tempelet, så de visst nok annerledes på, sier Bjørgo, som sier at UNESCO frykter for en tilsvarende sitausjon i Jemen. De foregår en borgerkrig mellom i hovedsak Houthi-militsen og de som støtter en regjering som nå lever i eksil i Saudi-Arabia, ifølge NTB.

FØR OG NÅ: Disse to bildene viser forferdeligheten. Bildet til venstre viser oldtidsbyen Palmyra nordøt for Damaskus i Syria 17. mai 2015. Bildet til høyre ble publisert på sosiale medier av IS, ifølge Associated Press, og viser at ekstremistene sprenger Baal Shamin-tempelet. Foto: SANA / Den islamske stat / AP / NTB Scanpix
FØR OG NÅ: Disse to bildene viser forferdeligheten. Bildet til venstre viser oldtidsbyen Palmyra nordøt for Damaskus i Syria 17. mai 2015. Bildet til høyre ble publisert på sosiale medier av IS, ifølge Associated Press, og viser at ekstremistene sprenger Baal Shamin-tempelet. Foto: SANA / Den islamske stat / AP / NTB Scanpix Vis mer

Områder rundt Sana i Jemen, som står på verdensarvlisten, står i fare.

- Der ligger verdensarv i skuddlinjen mellom krigførende parter. Også i Irak, hvor IS har stor makt, står assyriske templer i fare, sier Bjørgo.

- Når IS tar over et landområde, er det alltid en fare for at alle religiøse symboler forsvinner, sier Bjørgo.

Destruktivt syn Ekstremistgruppen tok kontroll over Palmyra den 21. mai i år, noe som skapte en internasjonal bekymring for at oldtidsbyens ruiner, som står på UNESCOs verdensarvliste, skulle bli fullstendig ødelagt. Det tok ikke lang tid før det de fryktet skulle skje skjedde.

IS har et fundamentalistisk religiøst syn og ser på statuer og andre gjenstander som avgudsdyrkelse.

- Våre mørkeste spådommer skjer dessverre nå, sier Abdul Karim. Baal Shamin ble bygget i år 17 etter Kristus og ble utvidet under styret til den romerske keiseren Hadrian i 130 år etter Kristus.

BÆRER INN EKSPLOSIVER: På dette bildet publisert av Den islamske stat på sosiale medier bærer to personer eksplosiver inn i oldtidstempelet, ifølge Reuters.
BÆRER INN EKSPLOSIVER: På dette bildet publisert av Den islamske stat på sosiale medier bærer to personer eksplosiver inn i oldtidstempelet, ifølge Reuters. Vis mer

Før IS tok over oldtidsbyen, sa syriske myndigheter at de hadde flyttet hundrevis av oldtidsstatuer til trygge og hemmelige steder fordi de nettopp var bekymret for at ekstremistene ville ødelegge dem.

I juni sprengte IS to helligdommer i Palmyra som ikke stammet fra den romerske perioden, men som IS så på som avgudsdyrkelse.

HAR ANALYSERT BILDENE: Norske Einar Bjørgo, som leder FN-organisasjonen UNOSAT, har analysert bildene som viser at tempelet er jevnet med jorden. Foto: Privat
HAR ANALYSERT BILDENE: Norske Einar Bjørgo, som leder FN-organisasjonen UNOSAT, har analysert bildene som viser at tempelet er jevnet med jorden. Foto: Privat Vis mer