SKADET: Det er Luftforsvarets Hercules-fly «Nanna» som under et oppdrag i Mali ble truffet av kraftig lyn 19. august. Foto: Sigurd Tonning-Olsen/Forsvaret
SKADET: Det er Luftforsvarets Hercules-fly «Nanna» som under et oppdrag i Mali ble truffet av kraftig lyn 19. august. Foto: Sigurd Tonning-Olsen/ForsvaretVis mer

Skadd for flere millioner:

Norsk FN-fly gjennomboret av kraftig lyn under oppdrag i Mali

Først da de landet, oppdaget de hvor omfattende skadene var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
FLERE HULL: Lynet har gjort uvanlig stor skade på flykroppen. Det er oppdaget en rekke hull og punkteringer der lynet har slått seg ut. Foto: Forsvaret
FLERE HULL: Lynet har gjort uvanlig stor skade på flykroppen. Det er oppdaget en rekke hull og punkteringer der lynet har slått seg ut. Foto: Forsvaret Vis mer

(Dagbladet): Et av Forsvarets nye transportfly fikk omfattende skader da det ble truffet av et kraftig lyn under et oppdrag i krigsherjede Mali fredag 19. august.

Flyet var lastet med passasjerer og gods da pilotene merket et kraftig lysglimt og et smell i skroget. Det ble opplevd som såpass kraftig at de valgte å avbryte oppdraget og returnere til basen i hovedstaden Bamako.

STORT OMRÅDE: Bildet viser noen av punkteringene lynet har forårsaket på flykroppen. Foto: Forsvaret.
STORT OMRÅDE: Bildet viser noen av punkteringene lynet har forårsaket på flykroppen. Foto: Forsvaret. Vis mer

Da de hadde landet og fikk inspisert flyskroget, fikk mannskapet seg en overraskelse. Lynet hadde boret seg gjennom flere steder i skroget. Den høyst uvanlige lynskaden viste seg å være så omfattende at det måtte tas ut av operativ drift for FN-misjonen MINUSMA.

- Det var en helt annen type skade enn det vi er vant med fra lynnedslag. Vanligvis er det ett tydelig innslag, og en tydelig utgang. Her var det mange små skader og punkteringer i skroget, forteller pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Flyet «Nanna» er en av fire C-130J Super Hercules i Forsvarets tjeneste, og koster omlag 875 millioner kroner. Flytypen erstattet forsvarets seks adrende Hercules-fly og ble levert til Forsvaret mellom 2008 og 2010.

Foreløpige estimater Forsvaret har gjort, tyder på at ettersyn og reparasjoner etter lynskaden vil beløpe seg til nærmere ni millioner kroner. Pilotene i Mali fikk dispensasjon til å fly flyet til Marshall Aerospace and Defence Group i Cambridge i Storbritannia, som utfører reparasjoner og vedlikehold for flytypen i Europa. Først denne eller neste uke vil Forsvaret få vite hvor mye totalkostnaden blir.

- Flyet blir grundig gjennomgått i Cambridge nå. I slutten av måneden får vi endelig status, sier Stordal.

I mellomtiden er et erstatningsfly sendt til Mali for å oppfylle det norske FN-oppdraget der. Dette kom til Bamako 27. august.

- Det tok en drøy uke før vi hadde et nytt fly på plass, men nå går oppdraget som normalt, forteller Stordal.