Skadd for flere millioner:

Norsk FN-fly gjennomboret av kraftig lyn under oppdrag i Mali

Først da de landet, oppdaget de hvor omfattende skadene var.

SKADET: Det er Luftforsvarets Hercules-fly «Nanna» som under et oppdrag i Mali ble truffet av kraftig lyn 19. august. Foto: Sigurd Tonning-Olsen/Forsvaret
SKADET: Det er Luftforsvarets Hercules-fly «Nanna» som under et oppdrag i Mali ble truffet av kraftig lyn 19. august. Foto: Sigurd Tonning-Olsen/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Et av Forsvarets nye transportfly fikk omfattende skader da det ble truffet av et kraftig lyn under et oppdrag i krigsherjede Mali fredag 19. august.

Flyet var lastet med passasjerer og gods da pilotene merket et kraftig lysglimt og et smell i skroget. Det ble opplevd som såpass kraftig at de valgte å avbryte oppdraget og returnere til basen i hovedstaden Bamako.

Da de hadde landet og fikk inspisert flyskroget, fikk mannskapet seg en overraskelse. Lynet hadde boret seg gjennom flere steder i skroget. Den høyst uvanlige lynskaden viste seg å være så omfattende at det måtte tas ut av operativ drift for FN-misjonen MINUSMA.

- Det var en helt annen type skade enn det vi er vant med fra lynnedslag. Vanligvis er det ett tydelig innslag, og en tydelig utgang. Her var det mange små skader og punkteringer i skroget, forteller pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Flyet «Nanna» er en av fire C-130J Super Hercules i Forsvarets tjeneste, og koster omlag 875 millioner kroner. Flytypen erstattet forsvarets seks adrende Hercules-fly og ble levert til Forsvaret mellom 2008 og 2010.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer