Norsk Folkehjelp-ansatt (50) pågrepet i Sudan

Kolleger i Norsk Folkehjelp gjenkjente John Sörbö på TV-sending, da han gikk på et fly til Khartoum.

 ARRESTERT:  John Sörbö er minerydderen som tidligere i dag ble arrestert i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / NTB scanpix
ARRESTERT: John Sörbö er minerydderen som tidligere i dag ble arrestert i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Sörbö skal ha vært sammen med en FN-ansatt og en sør-afrikaner fra en minerydder-organisasjon da de ble pågrepet tidligere i dag. 

Ifølge Reuters er nordmannen og to andre utlendinger pågrepet for å ha tatt seg ulovlig inn i Sudan sammen med en soldat fra Sør-Sudan.

Norsk Folkehjelp bekrefter nå at det er en av deres ansatte som er pågrepet.

Sörbö, som har vært ansatt i Norsk Folkehjelps humanitære mineprogram i Sør-Sudan siden mai 2005, er leder for et prosjekt for kapasitetsbygging Norsk Folkehjelp startet sammen med Sør-Sudans nasjonale myndigheter for minerydding.

Kjenner identiteten Sjefen for Norsk Folkehjelps mineavdeling, Per Nergaard, sier til Dagbladet at han vet hvem som er pågrepet i Sudan.

- Basert på at noen av våre kolleger i Sør-Sudan har sett at vår mann har gått om bord i et fly på en al Jazeera-sending, vet vi hvem han er, sier Nergaard til Dagbladet.

Mannen skal ha vært kledt i t-skjorte og shorts.

Nergaard sier at mannen er norsk og ansatt i Norsk Folkehjelp, men vil foreløpig ikke oppgi mannens navn.

Fly til Khartoum Nergaard forteller at han fikk de siste opplysningene på telefon fra sine kolleger i Sør-Sudan ved åttetida.
Flyet skal i følge det som ble sagt på TV-sendingen til al-Jazeera være på vei til Sudans hovedstad Khartoum.
- Vi kan bekrefte at det er en ansatt i Norsk Folkehjelp som er pågrepet. Han skal ha jobbet ved den sudanesiske grensen sammen med en representant fra FN og sammen med en ansatt i en minerydder-organisasjon fra Sør-Afrika, sier kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Øystein Sassebo Bryni, til Dagbladet.

- Usikre omstendigheter Det er fremdeles ikke klart hva som skal ha hendt, og hva som har ført til at de tre ble pågrepet.

- Vi jobber nå med å få klarhet i omstendighetene, og har kontakt med Utenriksdepartementet, sier Bryni.

Det var tidligere usikkerhet knyttet til hvem nordmannen som var pågrepet var. Det for kort tid siden ble klart at mannen skulle være observert i Norsk Folkehjelp-klær.

Utenriksdepartementet bekrefter at en norsk statsborger er arrestert, men vet fremdeles ikke hva som er årsaken til arrestasjonen.

- Vi kan bekrefte at en norsk statsborger ble arrestert i grenseområdene mellom Sudan og sør-Sudan tidligere i dag. Vi kjenner ikke til omstendighetene rundt arrestasjonen eller hvor han befant seg når han ble arrestert, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen til Dagbladet.

- Vår ambassade i Khartoum er i kontakt med sudanesiske myndigheter for å kartlegge årsaken til arrestasjonen, sier Andersen.

- Samarbeider Pressevakten i Utenriksdepartementet opplyser at de nå samarbeider med myndighetene i landene hvor de to andre arresterte personene er statsborgere.
 
- Ambassaden er i nær kontakt med myndighetene i Storbritannia og Sør-Afrika for å sikre tilgang til de arresterte, og vi er også i nær kontakt med nordmannens arbeidsgiver som er Norsk Folkehjelp, sier han.

Pågrepet Nordmannen skal ha tatt seg inn i det sudanske grenseområdet Heglig sammen med en brite og en sørafrikaner.

De tre ble lørdag pågrepet i Heglig, sier talsperson Mohammed Jadallah i det sudanesiske forsvarsdepartementet.
Han sier at de tre er flyttet til Khartoum.

Per Nergaard forteller at Norsk Folkehjelps ikke har aktiviteter nord for grensa til Sudan.
- Vi har ikke mandat eller oppgaver nord for den sudanesiske grensa, sier Nergaard.

Han kan ikke bekrefte at mannen er pågrepet og kjenner heller ikke bakgrunnen for det som har skjedd.
- Vi holder oss i kontakt med norske myndigheter for å finne ut hva som er status, sier han til Dagbladet.

Olje Bakteppet en langvarig strid om fordelingen av oljeinntektene i området. For snart tre uker siden gikk sørsudanesiske styrker inn i Heglig, der Sudan pumper opp rundt halvparten av sin daglige oljeproduksjon på rundt 115.000 fat. Sudan svarte med å bombe den sørsudanske oljebyen Bentiu.

Begge landene hevder at Heglig tilhører dem. Sør-Sudan, som kaller området Panthou, hevder at det er en del av delstaten Unity, mens Sudan på sin side holder knallhardt på at Heglig ligger i deres delstat Sør-Kordofan.

Vil til Haag Sør-Sudan ønsker at grensespørsmålet skal avgjøres i Den internasjonale grensedomstolen i Haag, men det har regimet i Khartoum motsatt seg, ifølge sørsudanesiske myndigheter.

Sudanesiske myndigheter gjør alt for å hindre at FN blander seg inn for å få en slutt på grensestriden med Sør-Sudan. De vil holde saken innenfor Den afrikanske union.