BILBOMBER: To bilbomber rammet Somalias hovedstad Mogadishu i dag. Én av bombene gikk av utafor Norsk Folkehjelps kontorer. De har fått omfattende skader. Video: NTB Scanpix Vis mer

Norsk Folkehjelp i Mogadishu rammet etter selvmordangrep

Organisasjonens kontor fikk store skader da bilbomber gikk av og drepte tretten mennesker. To ansatte i Norsk Folkehjelp ble skadet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tretten mennesker skal være drept i det som beskrives som selvmordsangrep mot to forskjellige mål ved flyplassen i Somalias hovedstad Mogadishu.

En av eksplosjonene skjedde ifølge politiet da en kraftig bilbombe gikk av utenfor kontorene til mineryddingsenheten i fredsstyrken som Den afrikanske union (AU) har i Somalia.

Området beskrives som en såkalt «grønn sone» hvor sikkerheten er forhøyet.

Norsk Folkehjelp rammet

Der har også Norsk Folkehjelp kontorer, som skal ha fått store skader.

Det bekrefter Norsk Folkehjelp overfor Dagbladet, som tidligere i dag sendte ut en pressemelding om bombingen.

Organisasjonen skrev at to av deres lokale ansatte ble skadd i angrepet, hvorav en er sendt til sykehus og en ble lettere skadet.

- Den ansatte som ble sendt til sykehuset har blitt behandlet, og det ser ut til at det kommer til å gå fint med vedkommende, sier fungerende sikkerhetsansvarlig i Norsk Folkehjelp, Hans Eric Haug, til Dagbladet.

13 DREPT: 13 personer skal ha mistet livet i eksplosjonen. Her går somalske soldater forbi én av bilene som skal ha fungert som en bombe. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix 
13 DREPT: 13 personer skal ha mistet livet i eksplosjonen. Her går somalske soldater forbi én av bilene som skal ha fungert som en bombe. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix  Vis mer

37 ansatte

Mineryddingskontoret i Mogadishu har totalt 37 ansatte, blant dem en norsk landdirektør. Han oppholdt seg i Nairobi tirsdag morgen.

- Heldigvis var de fleste av våre ansatte på jobb ute i felt da angrepene skjedde, sier Haug.

Han forteller at det var om lag fem personer fra Norsk Folkehjelp på selve kontoret da bomben gikk av.

- Kontorbygget har fått en del strukturelle skader. Vinduer og dører ble blåst ut. Vi vet ikke helt ennå om vi kan bruke kontorene videre, men vi har alternativer andre steder i byen, sier Haug i Norsk Folkehjelp

Om sikkerhetssituasjonen framover, forteller Haug at de vil kontinuerlig vurdere hvilke tiltak de skal sette inn.

- Men vår vurdering nå er at vi fortsetter arbeidet vi er der for å gjøre, som er et viktig arbeid - fjerne landminer og eksplosiver, sier han.

Parallellt med den første bomben gikk en bilbombe av ved fredsttyrkenes militærleir ved hovedflyplassen.

13 døde

Totalt tretten personer skal ha mistet livet i angrepene.

- Tretten personer døde som følge av de to bilbombene, sier Abdifatah Omar Halane, som er talsmann for lokale myndigheter, til Al Jazeera.

Ifølge Halane jobbet ni av de døde for FN i landet, mens tre var sivile. Hva den 13. personen har jobbet med, er uvisst.

Ytterligere fem skal være skadet.

al-Shabaab tar på seg ansvaret

Den al-Qaida tilknyttede islamistgruppa al-Shabaab har tidligere gjennomført en rekke lignende angrep i Somalia - og skal ha intensivert sine angrep i forbindelse med valgkampen som pågår i landet nå.

Overfor Al Jazeera har de tatt på seg ansvaret for angrepet, men det er foreløpig ikke bekreftet fra myndighetene at det er de som står bak.

Gruppa kontrollerte tidligere Mogadishu, men ble drevet ut av den somaliske hovedstaden i 2011.