Norsk Folkehjelp punger ut 16 mill. for å unngå rettssak i USA

Norsk Folkehjelp betaler 16 millioner kroner etter et forlik med USAID. Medlemmene visste ingenting om prosessen som har pågått i over ett år.

FORLIK: Per Nergaard i Norsk Folkehjelp sier organisasjonen valgte å inngå forlik for å unngå en lang rettssak. Foto: NTB Scanpix
FORLIK: Per Nergaard i Norsk Folkehjelp sier organisasjonen valgte å inngå forlik for å unngå en lang rettssak. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ble kontaktet angående saken i februar i fjor, og har hatt en pågående prosess siden da. I den perioden har vi også vært pålagt å ikke informere våre medlemmer om saken, så de ble først kjent med hva som har skjedd og forliket i dag, sier assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, til Dagbladet.

Tirsdag kveld ble medlemmene først kjent med prosessen organisasjonen har hatt gående i over ett år. Nå er det klart at Norsk Folkehjelp punger ut 16 millioner kroner for å unngå å havne i retten i USA.

Seks år gammel tvist

Men det er en lang historie som ligger bak, når organisasjonen nå inngår forlik med Det amerikanske byrået for internasjonal utvikling (USAID), som har ansvar for det meste av USAs ikke-militære utviklingshjelp.

Man må helt tilbake til 2012, da Norsk Folkehjelp inngikk en avtale med USAID om støtte til Sør-Sudan, for å finne starten.

I forbindelse med avtalen, ble det også signert på en rekke forpliktelser, blant annet at den norske hjelpeorganisasjonen de siste ti åra ikke skulle ha hatt kontakt med personer, organisasjoner eller stater som befant seg på USAs forbudslister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer