Norsk Folkehjelp punger ut 16 mill. for å unngå rettssak i USA

Norsk Folkehjelp betaler 16 millioner kroner etter et forlik med USAID. Medlemmene visste ingenting om prosessen som har pågått i over ett år.

FORLIK: Per Nergaard i Norsk Folkehjelp sier organisasjonen valgte å inngå forlik for å unngå en lang rettssak. Foto: NTB Scanpix
FORLIK: Per Nergaard i Norsk Folkehjelp sier organisasjonen valgte å inngå forlik for å unngå en lang rettssak. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ble kontaktet angående saken i februar i fjor, og har hatt en pågående prosess siden da. I den perioden har vi også vært pålagt å ikke informere våre medlemmer om saken, så de ble først kjent med hva som har skjedd og forliket i dag, sier assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, til Dagbladet.

Tirsdag kveld ble medlemmene først kjent med prosessen organisasjonen har hatt gående i over ett år. Nå er det klart at Norsk Folkehjelp punger ut 16 millioner kroner for å unngå å havne i retten i USA.

Seks år gammel tvist

Men det er en lang historie som ligger bak, når organisasjonen nå inngår forlik med Det amerikanske byrået for internasjonal utvikling (USAID), som har ansvar for det meste av USAs ikke-militære utviklingshjelp.

Man må helt tilbake til 2012, da Norsk Folkehjelp inngikk en avtale med USAID om støtte til Sør-Sudan, for å finne starten.

I forbindelse med avtalen, ble det også signert på en rekke forpliktelser, blant annet at den norske hjelpeorganisasjonen de siste ti åra ikke skulle ha hatt kontakt med personer, organisasjoner eller stater som befant seg på USAs forbudslister.

- Årsaken til konflikten er at vi ved to tilfeller hadde kontakt med noen av disse. Det første var en seismikkoperasjon og eksplosivrydding for Norsk Hydro i Iran. Det andre var et kurs i demokrati og menneskerett på Gazastripa, hvor medlemmer av Hamas skal ha deltatt, forklarer Nergaard.

Tar avstand

I den amerikanske organisasjonens uttalelser i forbindelse med forliket, beskyldes Norsk Folkehjelp blant annet for å ha støttet terrororganisasjoner, og at dette er årsaken til prosessen som har pågått siden februar i fjor.

Nergaard avviser på det sterkeste at de har gitt støtte til slike grupper.

- Vi tar sterkt avstand fra påstandene om at vi har hjulpet terrororganisasjoner, sier den assisterende generalsekretæren, som betegner aktørene som kommer med anklagene som noen som bevisst jakter på organisasjoner som er anti-Israel.

Kostbar sak

Til tross for forliket, blir det altså en kostbar sak for Norsk Folkehjelp. Nergaard sier til Dagbladet at organisasjonen har økonomisk ryggrad til å takle tapet. Likevel skulle han helst brukt pengene til noe annet.

- Det er et hardt slag for organisasjonen, og saken ville aldri funnet vei til norsk rett, sier Nergaard, som føler de ikke hadde noe annet valg enn å inngå forliket.

- Alternativene våre nå, var en rettstvist over flere år, eller et forlik. Vi mottar store summer fra USA, blant annet 140 millioner i år, så det var viktig for oss å få dette ordnet raskt, sier han til Dagbladet.

Organisasjonen opplyser at betalingen av forliksbeløpet vil finansieres fra Norsk Folkehjelps egenkapital, ikke medlemskontingent eller innsamlede penger. Betalingen skal ikke ha noen direkte innvirkning på drifta.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer