TOK UT 52 MILLIONER: I forskjellige banker i Dubai tok den norske forretningskvinnen ut totalt 52,8 millioner i kontanter og overleverte pengene til bakmenn i Nordea-saken. Arkivfoto: Lise Åserud / Scanpix
TOK UT 52 MILLIONER: I forskjellige banker i Dubai tok den norske forretningskvinnen ut totalt 52,8 millioner i kontanter og overleverte pengene til bakmenn i Nordea-saken. Arkivfoto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Norsk forretningskvinne tiltalt for heleri av 78 millioner

- Jeg ble lurt, og er i sjokk over å bli tiltalt, sier 43-åringen til Dagbladet. Tok ut kontanter i Dubai etter Nordea-svindelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk forretningskvinne er nå tiltalt for grovt heleri, etter at 78,2 millioner kroner fra utbyttet i den enorme Nordea-svindelen i fjor havnet på fire forskjellige firmakontoer hun disponerte i De forente arabiske emirater.

Ifølge tiltalen tok hun ved 29 anledninger ut store kontantbeløp fra kontoene, totalt 52,8 millioner kroner, kort tid etter overføringene fra Norge mellom 20. juli og 2. august 2010.

Pengene ble tatt ut i forskjellige bankfilialer og overlevert til antatte bakmenn basert i Dubai før svindelen i Oslo ble rullet opp.

- Ingenting å skjule Den norskpakistanske kvinnen er oppført som eier og leder i et lite dubaibasert selskap som driver konsulentvirksomhet for norske aktører som mangler lokalkunnskap i emiratene.

43-åringen har hele tiden fastholdt at hun i fjor sommer trodde hun gjorde oppdrag for norske investorerer som skulle kjøpe eiendom i Dubai, og at hun aldri forsto at mennene hadde kriminelle hensikter.

Nå er kvinnen overrasket og rystet over å bli tiltalt i forbindelse med det som er en av de største svindelsakene i norgeshistorien.

- Jeg er i sjokk. Jeg visste ikke hvor pengene kom fra, og ble lurt, sier forretningskvinnen til Dagbladet i dag.

Hun forteller at hun har hatt det svært tungt etter at politiet begynte å etterforske henne. Heleritiltalen gjør at hun nå risikerer seks års fengsel.

- Jeg har hatt en veldig vanskelig hverdag i lang tid nå, sier 43-åringen, som opplyser han vil forklare seg på samme måte i en rettssak som hun hele tiden har gjort til politiet.

SVINDELEN: Millionbedragriet mot Nordea i juli i fjor skjedde ved at bakmenn brukte en kvinne forkledd som kontoinnehaveren og en bankansatt som medhjelper i Oslo til å gi mannen i bakgrunnen (36) tilgang til kontoen. Pengene ble så overført til Dubai. Foto: Politiet/Nordea
SVINDELEN: Millionbedragriet mot Nordea i juli i fjor skjedde ved at bakmenn brukte en kvinne forkledd som kontoinnehaveren og en bankansatt som medhjelper i Oslo til å gi mannen i bakgrunnen (36) tilgang til kontoen. Pengene ble så overført til Dubai. Foto: Politiet/Nordea Vis mer

- Jeg har ikke noe å skjule, understreker den norske kvinnen.

Pengekoffert Etter at 43-åringen så tidlig som i mai i fjor hadde stilt firmakontoene til disposisjon, skal oppdragsgiverne ifølge henne ha gitt beskjed i slutten av juli om at eiendomsprosjektet til 100 millioner kroner nå skulle settes i gang. I virkeligheten var dette tidspunktet da banksvindelen ble iverksatt, ved å tappe kontoen til Block-Watne arvingen Randi Nilsen ved hjelp av blant annet falske fullmakter og en bankansatt medhjelper.

I et intervju med VG i desember i fjor fortalte forretningskvinnen at hun etter uttakene i Dubai tok med seg pengene i en  stresskoffert til luksushotellet Jameira Beach, der hun skal ha overlevert kontantene til en veltalende, norsk mann i 40-åra.

I dommen mot de seks bedrageritiltalte i saken i september, ble storebroren (35) til den antatte hovedmannen (34) utpekt av Oslo tingrett som en av dem som nå trolig forvalter rekordutbyttet. Broren, som har bodd mange år i Dubai, nekter for å ha noe med pengene å gjøre og reagerte sterkt på antydningen.

- Selv om jeg bor i Dubai hvor pengene er tatt ut, og selv om jeg er bror til en av de domfelte i saken, som for øvrig også har bodd i Dubai, så betyr ikke det at retten fritt kan spekulere i om jeg har hatt en rolle i dette, sa 35-åringen til VG.

Den påtaleansvarlige hos politiet i helerisaken mot den 43 år gamle kvinnen var i formiddag ikke tilgjengelig for å kommentere tiltalen.