LYKKELIGE DAGER:  Bildet er fra like etter bryllupet, da Vidar Antonsen og han costaricanske kone ikke så skyer på himmelen. Foto: Privat
LYKKELIGE DAGER: Bildet er fra like etter bryllupet, da Vidar Antonsen og han costaricanske kone ikke så skyer på himmelen. Foto: PrivatVis mer

Norsk forretningsmann i skilsmisse-trøbbel i USA: Må betale 36 000 kroner i måneden i hustrubidrag

Han tjente millioner i Norge, nå kjemper Vidar Antonsen (45) sin livs kamp mot ekskona og en domstol i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Det er en fortvilet situasjon, forteller den norske forretningsmannen Vidar Antonsen (45) som de siste åra har vært bosatt i solfylte Florida.

Vidar Antonsen tjente mange millioner på å drive og seinere selge flere selskaper i Norge som han hadde bygget opp fra grunnen av. Etter det bestemte han seg for å satse på forretninger i USA.

I USA traff han en kvinne fra Mellom-Amerika som han seinere giftet seg med.

- Vi holder til i en by som heter DeLand mellom Daytona Beach og Orlando. Her har jeg investert i eiendom.

Gründeren fra øykommunen Træna på Helgeland i Nordland fylke har i flere år satset på eiendom i USA. Etter at ekteskapet med den 29 år gamle kvinnen fra Costa Rica havarerte, startet marerittet for den norske forretningsmannen.

Dagbladet har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med den 29 år gamle kvinnen og hennes advokat, men henvendelsene har ikke blitt besvart (se undersak).

Green Card - For å få oppholdstillatelse — såkalt Green Card — måtte jeg investerte 500.000 dollar og skape arbeidsplasser. På grunn av mine investeringer fikk ekskona også oppholdstillatelse. Da jeg ga beskjed til henne om at jeg vurderte å flytte tilbake til Europa, startet marerittet, forteller Vidar Antonsen.

Sammen med en investorgruppe på 90 personer har Vidar Antonsen investert hele 45 millioner dollar. Samtlige investorer har fått mulighet for å få oppholdstillatelse i USA.

Oppholdstillatelsene er knyttet direkte til investeringene.

Skilsmissen som i utgangspunktet skulle være udramatisk, på grunn av de ektepakten, har tatt fullstendig av.  

Gyldig ektepakt Nå sitter den norske forretningsmannen fast i Florida. Retten i Volusia County, Florida, har bestemt at Antonsen inntil videre ikke får selge noen av eiendommene sine i delstaten. Den midlertidige forføyningen gjelder til skilsmissen er gyldig, eller til en høyere rett omgjør dommerens avgjørelse.

- Da vi giftet oss i 2010 inngikk vi to ektepakter. Den ene i USA, og den andre i Norge som også er tinglyst. Ektepaktene ble laget av advokater. Vi har ikke barn, og da burde skilsmissen og bruddet være enkel og greit. Det er bare å følge ektepakten trodde jeg, sier Vidar Antonsen.

Det ble laget to ektepakter som er tilnærmet like, men formulert slik at de er juridisk gyldig både i Norge og USA.

Nå krever ekskona at domstolen umiddelbart ilegger nordmannen reiseforbud.

Advokatmat  - Min ekskone hadde ikke med seg noe av økonomisk verdi inn i boet, og i ektepaktene heter det:

REISEFORBUD:   Ekskona krever nå at Vidar Antonsen ilegges reiseforbud og ikke får forlate USA. - Det er en fortvilet situasjon, sier den norske forretningsmannen som de siste åra har vært bosatt i Florida. Foto: Privat
REISEFORBUD: Ekskona krever nå at Vidar Antonsen ilegges reiseforbud og ikke får forlate USA. - Det er en fortvilet situasjon, sier den norske forretningsmannen som de siste åra har vært bosatt i Florida. Foto: Privat Vis mer

«Det partene har med seg inn i boet, er det partene skal ha med seg ut».

- Hun har fått overført tre utleieboliger og to tomter, og kan leve på det ved siden av jobben som eiendomsmekler.

- Da jeg ga beskjed om at jeg vurderte å flytte til Europa, ble jeg saksøkt.

Ekskona kontaktet advokat, og dramaet startet. I det første rettsmøtet i «The Circuit Court, Seventh Judicial Circuit, In and for Volusia County, Florida» slo dommeren fast at Vidar Antonsen med umiddelbar virkning har fått forbud mot å selge eiendommer han eier i delstaten.

Hustrubidrag Ekskonas advokat krevde i retten at Antonsen skulle betale 4.000 USD i hustrubidrag.

Rettsboka viser at Antonsen nå må betale 4.500 dollar (cirka 36.300 norske kroner) i månedlig hustrubidrag.

Dommeren mente ekskona skulle ha mer enn hva hun forlangte.

- Jeg ble også pålagt å dekke advokatutgiftene hennes. Foreløpig har utgiftene til advokatene kommet på godt over en million norske kroner. Dette er bare ut til å være begynnelsen, sier Antonsen.

Retten slo også fast at dersom Antonsen sier opp ekskona fra jobben (i firmaet han eier), må han betale 1500 dollar ekstra i måneden til henne.

For noen dager siden kom en ny regning fra hennes advokat for forberedelser til et nytt rettsmøte. Regningen var på hele 41.000 dollar — vel 330.00 norske kroner.

- Hvorfor hustrubidrag?

- Det kan du spørre om. Dommeren oppdaget at jeg brukte det norske kontoret til det internasjonale revisjons- og advokatselskapet Deloitte til å føre selvangivelsen hjemme i Norge.

- Dommeren konkluderte da at når jeg hadde råd til å bruke tjenestene til Deloitte, da hadde jeg også råd til å betale 36.300 kroner i måneden i hustrubidrag, selv om vi ikke har barn og ektepaktene er gyldig i både Norge og USA, forteller en oppgitt Vidar Antonsen til Dagbladet.

Reiseforbud Opprinnelig hadde Antonsen planer om å bli værende i USA, men etter at ekteskapet havarert vurderer han å flytte til Europa. Derfor bestemte han seg for å trekke søknaden om fornyet oppholdstillatelse i USA. Og om noen uker går oppholdstillatelsen i USA ut.

Da vil han oppholde seg ulovlig i USA, og risikerer å bli deportert av sikkerhetsdepartementet Homeland Security. Mindre komplisert blir det ikke når den lokale dommeren vurderer å ilegge ham reiseforbud, etter krav fra ekskona.

- Jeg har selvfølgelig anket den midlertidige forføyningen om hustrubidrag, og vil protestere mot et reiseforbud, forteller Antonsen.

Nå er det berammet et nytt rettsmøte, hvor Antonsen og hans advokater skal forsøke å overbevise dommeren, slik at retten umiddelbart opphever vedtaket om hustrubidrag.

Under det siste rettsmøtet forlangte ekskona halvparten av verdien Antonsen har bygget opp i løpet sine år som forretningsmann.    

Men først foreslo hun et forlik.

Krevde 1,5 millioner dollar
- Jeg var da på en arbeidsreise til Belize (tidligere Britisk Honduras i Mellom-Amerika), da min advokat ringte og fortalte om «tilbudet». Hun og hennes advokat krevde 1,5 millioner USD, og lovet at jeg da skulle jeg få fred for dem.

- Jeg sa selvfølgelig nei til det. Det er helt uaktuelt å gi etter for slik utpressing, sier Vidar Antonsen.

Den norske forretningsmannen håper nå på å få medhold i de kommende rettsmøtene.

- Jeg vil bare bli ferdig med denne saken og starte på nytt, sier 45-åringen til Dagbladet.

22. juli skal retten behandle spørsmålet om Antonsen skal ilegges utreiseforbud fra USA.

En appelldomstol i Daytona Beach skal behandle kravet om hustrubidrag.

- Samtidig skal appelldomstolen ta stilling til om jeg også skal dekke ekskonas advokatutgifter. Foreløpig har advokatutgiftene kostet meg mer enn en million norske kroner. Dette er det komplette galskap, sier den norske forretningsmann.
- Jeg kjenner Vidar Antonsen og hans vanskelige situasjon, bekrefter Kenneth Svendsen, 2. visepresident på Stortinget.

- Vidar Anton har uforskyldt kommet i en vanskelig situasjon. Jeg har bedt ham søke hjelp og råd hos enten generalkonsulatet i Houston, Texas, eller oss Den norske ambassaden i Washington DC, sier Svendsen.

EKTEPAKT :  Vidar Antonsen og ekskona inngikk før bryllupet to ektepakter. En etter norsk lovgivning, og etter amerikansk. Foto: Privat
EKTEPAKT : Vidar Antonsen og ekskona inngikk før bryllupet to ektepakter. En etter norsk lovgivning, og etter amerikansk. Foto: Privat Vis mer