FYLLESEX: Professor Willy Pedersen ved UiO har sett på påstanden om at «fyllesex er dårlig sex», eller om det er noe fint og spennende. Dagbladet har spurt folk på gata om det samme. Dette var svarene vi fikk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Norsk forsker: Derfor jakter vi «one night stands» i fylla

«Dagen etter var det eneste jeg tenkte at jeg ville ha mer. Det var så spennende.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Fyllesex er dårlig sex».

Dette er en oppfatning Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, ville se nærmere på.

- Noen studier har sett på dette med one night stands i beruset tilstand tidligere. Men det er litt gåtefullt at folk har og jakter sånne erfaringer dersom det stort sett dreier seg om dårlig sex, lite nytelse, misforståelser, ubehag av forskjellig slag og helserisiko. Hvorfor er dette da såpass utbredt? sier Pedersen til Dagbladet.

  • Dagbladet har spurt folk på gata om deres erfaringer med fyllesex og «one night stands» - se videoen øverst i artikkelen!

«Nytelse og glede»

I artikkelen har Pedersen, sammen med Sébastien Tutenges og Sveinung Sandberg fra Institutt for kriminologi og rettssosiologi, snakket med 104 personer om fenomenet - 52 kvinner og 52 menn.

Felles for alle er at de er mye ute på byen, på barer og klubber, ofte på «fuktige» ferier til utlandet, de drikker mye alkohol og befinner seg ofte i situasjoner som kan være preget av dansing, flørt og erotisk atmosfære.

- Vi har intervjuet dem inngående om en rekke ting, men også om hvordan de forbinder uteliv med sex, og hvilke situasjoner de kommer oppi, sier han.

Han forteller videre at funnene avviker fra tidligere studier, det viktigste er at «nytelse og glede ved slike erfaringer er en ganske dominerende understrøm i fortellingene».

- Når man går på byen er motivet ofte flørt, «å sjekke opp» noen og presse normer og grenser. I neste runde er fortellingene om hva som skjedde viktige. Mange nordmenn liker å fortelle drikkehistorier i godt lag, og dette er en av de viktigste variantene.

- I en bar med et basseng

Nettopp det at historiene knyttes til dristighet, at moralske grenser kommer under press og kanskje brytes, var viktig hos dem som deltok i undersøkelsen. Mange fortalte om ferier på greske øyer eller til Sunny Beach i Bulgaria, hvor tilfeldig sex var avgjørende for at ferien skulle være vellykket.

Pedersen peker på et eksempel fra studien der en kvinne forteller om en seksuell opplevelse hun hadde i New York med en mann hun akkurat hadde møtt:

«Jeg var i en bar med et basseng, og vi hoppet i vannet kledd i bare undertøyet. En ting førte til en annen, og plutselig jeg satt oppå ham i en slags sofa, under vann, i bassenget. Folk tok bilder med mobiltelefonene sine, og jeg tenkte: «Tenk om noen vil gjenkjenne meg på bildene?». Den følelsen! Å ha gjort noe så vilt i New York! Utrolig gøy! Dagen etter var det eneste jeg tenkte: Jeg vil ha mer!

  • Dagbladet har spurt folk på gata om deres erfaringer med fyllesex og «one night stands» - se videoen øverst i artikkelen!

Hjemmefester

Pedersen understreker at alkohol er en avgjørende faktor i en rekke av disse situasjonene. Han peker også på at mange av de sosiale arenaene hvor dette foregår, som barer, klubber og utesteder, er bygd opp for å lage arenaer nyttet til dansing, flørt og åpning mot tilfeldig sex.

- Det gjelder både tilgjengeligheten av alkohol, dansegulvet, musikken som spilles, ikke minst når det nærmer seg stengetid. De som driver og eier disse stedene er ikke dumme, de er selvsagt klar over dette. Sånn sett ligger det mye penger i å tilrettelegge for one night stands. Ta en kikk i utelivet i Oslo: Tett dans, klinemusikk, svette, dempet lys og mye alkohol er en sikker vei til mye penger.

Det er riktignok ikke slik at dette bare forekommer i store byer og på utesteder. Hjemmefester er også en arena, noe «Rita» i studien er et eksempel på. Hun forteller:

«Jeg rotet med en fyr, og venninna mi var med en av hans venner. Så begynte hun å rote med han jeg rotet med, så vi byttet. Hun hadde sex med ham, så hadde jeg sex med den samme gutten. Deretter forstuet jeg ankelen min og falt ned trappa. Stefaren min måtte komme og plukke meg opp, og jeg var splitter naken. Akkurat det husker jeg ikke. Jeg trodde jeg hadde klærne mine på, men det hadde jeg tydeligvis ikke. Det var moro.»

Også på landsbygda kan festing og tilfeldig sex være knyttet sammen, ofte spiller bilen en viktig rolle. –Det er ikke bare i amerikanske filmer at baksetet av biler er en viktig arena for one night stands.

Lite anger

En annen oppfatning er at tilfeldig sex med mennesker man nettopp har møtt, ofte resulterer i anger.

Heller ikke dette får Pedersen helt til å stemme med utvalget.

- Noen fortalte selvsagt om «dårlig sex» og noen angret. Ikke minst opplever en del kvinner ubehag, press og i noen tilfeller seksualisert vold. Likevel hørte vi mindre om anger eller skam enn vi hadde forventet. Dette gjelder både menn og kvinner, sier han, og fortsetter:

- Denne gruppa, som altså er ofte på byen, ser ikke ut til å plages mye av utsikten til å pådra seg et dårlig renommé, heller ikke av skam eller dårlig samvittighet. Derfor er dette en type fristelse flere gir etter for eller oppsøker gang på gang.

  • Dagbladet har spurt folk på gata om deres erfaringer med fyllesex og «one night stands» - se videoen øverst i artikkelen!