Norsk forsker har gransket Srebrenica-massakren

Oslo (NTB-Kjell Arild Nilsen): Den norske forskeren Helge Brunborg har gransket Srebrenica-massakren, en del av grunnlaget for tiltalen om folkemord mot Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 11. juli er det ni år siden serbiske styrker erobret Srebrenica og begikk det verste massedrap i Europa siden den annen verdenskrig.

Brunborg som nå er seniorforsker i Statistisk sentralbyrå, er befolkningsekspert, eller demograf. Han ble engasjert av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i 1997-98 og utarbeidet flere rapporter som dokumenterer befolkningsmessige endringer i Bosnia-Hercegovina og Kosovo som følge av krigen.

En av rapportene hans er trolig den mest omfattende studien som er gjort av antallet mennesker som ble drept i Srebrenica i dagene etter 11. juli 1995.

Brunborg har vitnet i to tidligere saker som er ført ved FNs Jugoslavia-domstol. Han begynte også å vitne for aktoratet i saken mot Milosevic, men vitnemålet ble avbrutt på grunn av den tidligere presidentens helsetilstand. Fordi saken fortsatt pågår, og han kan bli innkalt som vitne på nytt, vil Brunborg ikke uttale seg til mediene.

7475 drepte og savnede

I en artikkel i tidsskriftet European Journal of Population i 2003 redegjør imidlertid Brunborg for tallene han og hans medarbeidere er kommet fram til: 7.475 drepte og savnede.

De to yngste var to jenter på 8 og 9 år. Blant de drepte i Srebrenica var det 48 kvinner. 629 menn var over 60 år. Noen titall av disse var igjen mellom 70 og 95 år. Rundt 1.100 gutter i alderen 16-20 år ble drept, fastslår Brunborg i undersøkelsen.

- Vår beregning er konservativ, basert på svært pålitelige data, skriver Brunborg og medforfatterne Torkil Hovde Lyngstad og Henrik Urdal. Antallet savnede som kan være i live, er bare mellom 9 og 15.

Studien er svært viktig, da det spesielt fra serbisk side er gjort forsøk på å framstille antallet drepte i Srebrenica som langt lavere. Det er også hevdet at de drepte døde i kamp.

Det virkelige antallet drepte kan imidlertid være større. Man har ikke tatt med 148 personer som finnes på Det internasjonale Røde Kors' og Physicians for Human Rights' lister, men hvor opplysninger om dato og sted for forsvinningene er motstridende eller mangler. Man har heller ikke tatt med et ukjent antall drepte eller forsvunne som ikke er meldt savnet.

Folkemord

- Vi mener tragediens store skala, som omfatter over en tredel av alle muslimske menn i Srebrenica før krigen, inkludert rundt 50 prosent av alle middelaldrende menn (41-60 år gamle), innfrir krigsforbryterdomstolens kriterier (for folkemord), skriver Brunborg og hans medforfattere i artikkelen.

FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia hadde allerede konkludert på samme vis i saken mot general Radislav Krstic, nestkommanderende under general Ratko Mladic i Srebrenica. Krstic ble i april i år dømt til 35 års fengsel etter å ha blitt funnet medskyldig i folkemord.

Utfordret i retten

Brunborg har vitnet i rettssakene mot general Radislav Krstic og mot Vidoje Blagojevic, som var oberst i den bosnisk-serbiske hæren og sjef fra Bratunac-brigaden som deltok i den direkte erobringen av Srebrenica. Blagojevic er tiltalt for å ha kommandert sine soldater til å begå summariske massedrap på bosnisk-muslimske menn ved en rekke anledninger i dagene fra 12. til 19. juli 1995.

Blagojevics forsvarer forsøkte under Brunborgs vitnemål i februar i fjor å utfordre Brunborgs framstilling, blant annet ved å spørre om han ikke hadde forenklet framstillingen, og dermed unndratt viktige fakta for dommerne. Men Brunborg lot seg åpenbart ikke vippe av pinnen.

- Jeg har lært av mine erfaringer ved krigsforbryterdomstolen at en ofte må forenkle. Og for å si det kort: Jeg må gjøre de viktigste funnene, metodene og databeskrivelsene så enkle at selv jurister kan forstå det, om De unnskylder, sa Brunborg.

Blagojevics forsvarer understreket umiddelbart at han var en tilhenger av å gjøre ting så enkle som mulig. (.NTB)

(NTB)