VANN OG ALUMINIUM:  Vann fra sprinkleranleggene i tårnene, og flytende aluminium fra smeltede fly skapte eksplosjonene som feltet tvillingtårnene, mener Christian J. Simensen. REUTERS/Sean Adair/Files
VANN OG ALUMINIUM: Vann fra sprinkleranleggene i tårnene, og flytende aluminium fra smeltede fly skapte eksplosjonene som feltet tvillingtårnene, mener Christian J. Simensen. REUTERS/Sean Adair/FilesVis mer

Norsk forsker motbeviser konspirasjonsteorier

Mener han har funnet svar på mystiske eksplosjoner fra tvillingtårnene, 11. september 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett før tvillingtårnene falt 11. september 2001, meldte flere om kraftige smell fra skyskraperne. Dette har gitt grobunn for flere konspirasjonsteorier. Blant annet ble det hevdet at noen hadde plassert sprengadninger i tårnene før flyene traff.

Den norske materialforskeren Christian J. Simensen fra Sintef mener nå å ha funnet den riktige årsaken til smellene, melder Forskning.no.

Voldsomme eksplosjoner
Vann fra sprinkleranleggene i tårnene og flytende aluminium fra smeltede fly som reagerte med hverandre, skapte eksplosjonene som felte tvillingtårnene, mener han.

- Både gjennom vitenskapelige forsøk i aluminiumindustrien og fra 250 registrerte ulykker i denne industrien, vet vi at møtet mellom flytende aluminium og vann utløser voldsomme eksplosjoner, sier Simensen.

Offisiell forklaring
Den offisielle forklaringen fra amerikanske myndigheter var at stålbjelker i tårnene ble overopphetet, noe som førte til at tårnene kollapset. Simensen fremholder at hans materialteori er langt mer sannsynlig.

— Jeg holder det som klart mest sannsynlig at det var disse eksplosjonene som fikk skyskraperne til å kollapse, ved at de rev ut et mellomstykke av konstruksjonen og at dette fikk den øvre delen til å falle ned på og knuse den nedre delen.