Ny klimarapport:

Norsk forsker slår ned «jordas redning»

En ny rapport tilsier at treplanting kan slette 100 år med utslipp. Norsk klimaforsker tror neppe det er redningen.

MER TRÆR: En ny forskningsrapport fastslår at jorda kan håndtere 0.9 milliarder hektar mer skog. Forskerne mener dette kan redusere karbonutslippet med to tredjedeler. Her fra redwoodskogen i Nord-California. Foto: Stewart Cook / NTB Scanpix
MER TRÆR: En ny forskningsrapport fastslår at jorda kan håndtere 0.9 milliarder hektar mer skog. Forskerne mener dette kan redusere karbonutslippet med to tredjedeler. Her fra redwoodskogen i Nord-California. Foto: Stewart Cook / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny klimarapport tilsier at treplanting kan være den beste løsningen vi har til å håndtere klimakrisen. Ifølge forskerne vil plantingen av milliarder av trær verden over slette enorme mengder karbonutslipp.

Rapporten ble først publisert hos Science og kommer fra det sveitsiske universitetet ETH i Zürich.

Kan slette to tredjedeler utslipp

Treplantingen er, ifølge rapporten, den billigste og mest effektive måten å kjempe mot klimakrisen - med god margin.

Rapporten slår fast at jorda kan håndtere 0,9 milliarder hektar mer skog, et område som tilsvarer størrelsen på USA.

- Hvis vi handler nå kan dette kutte utslippene med opptil 25 prosent. Det er nivåer vi så sist for nesten et århundre siden, sier Tom Crowther, en av forskerne bak rapporten, til National Geographic.

Rapporten sier treplanting kan slette to tredjedeler med utslipp som har blitt sluppet ut i atmosfæren på grunn av menneskelig aktivitet.

- Et utrolig funn

Forskerne er de første til å beregne hvor mange trær som kan bli plantet uten at det går utover matproduksjon og bebodde områder, skriver britiske The Guardian.

Trær og karbondioksid

  • Trær puster inn karbondioksid og puster ut oksygen - det motsatte av oss mennesker.
  • Når et tre modnes kan det konsumere store mengder med karbondioksid, noe som slipper ut større mengder oksygen som vi mennesker trenger for å leve.
  • Redusering av karbondioksid i atmosfæren begrenser global oppvarming.

Kilde: One Tree Planted (onetreeplanted.org)

Funnene er ifølge forskerne «helt utrolig».

- Forskningen vår viser tydelig at treplanting er den beste løsningen på klimakrisen tilgjengelig i dag, sier Tom Crowther.

Crowther slår fast at dette ikke endrer det vitale ved å beskytte eksisterende skoger og utfasingen av fossile brensler, ettersom nye skoger bruker flere tiår på å vokse.

Ikke redningen

Professor Tor Eldevik ved Universitetet i Bergen, og nestleder for Bjerknessenteret for klimaforskning, er positiv til rapporten, men tror det skal mer til for å snu den globale oppvarmingen.

- Dette vil være et steg i riktig retning, men jeg tror ikke det er treplanting som vil redde oss, sier han til Dagbladet.

Eldevik tror ikke noen umiddelbare kutt er realistisk ved mindre det skjer noen teknologiske eller økonomiske gjennombrudd, noe han ennå har til gode å se.

- Det aller mest effektive er å la være å slippe ut, sier han.

Kan ta mer enn hundre år

Forskerne er positive over resultatene i rapporten, men understreker utfordringene. Om temperaturene stiger, vil de egnede områdene for treplanting minke. I framtida kan det bli for varmt, selv for tropiske skoger.

Og treplanting tar tid. Det kan ta mer enn hundre år å legge til nok moden skog for å få til en tilstrekkelig karbonreduksjon. Dette mener Eldevik vi ikke har tid til.

- Det mest kritiske er å utsette tiltak. Det tar veldig lang tid å plante skog i det omfanget, sier han.

Han tror funnene i rapporten kunne betydd noe annet om tida strakk til, men tror ikke det vil redde klimakrisen.

- Utslippene må ned, slår han fast.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer