Norsk forsker tror sola kan gå i dvale. Varsler ny «mini-istid» i Norge

Kan også gi viktige klimasvar.

SVAK SOL:  Hvis solas styrke reduseres til et minimum, er det grunn til å anta at en «mini-istid» er på vei til Norge, tror den norske solforskeren Pål Brekke. Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto
SVAK SOL: Hvis solas styrke reduseres til et minimum, er det grunn til å anta at en «mini-istid» er på vei til Norge, tror den norske solforskeren Pål Brekke. Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Får han rett, er sola på vei inn i sin svakeste periode på 400 år. Det kan bety noen kjølige tiår for Norge og Nord-Europas del.

Solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter, forteller det er mye som kan tyde på at sola er på vei inn i dvale. Får han rett, vil det ha konsekvenser, både fysisk og forskningsmessig.

400 år siden sist Får hvis solas styrke reduseres til et minimum, er det grunn til å anta at en «mini-istid» er på vei til Norge. Sist gang sola var så svak forskeren tror at den kan bli, opplevde Norge, Nord-Europa og østlige deler av USA Den lille istida, for 400 år siden.

- Vi er inne i den svakeste solsyklusen på 100 år. Blir den neste syklusen enda svakere, er det mye som tyder på at sola er på vei inn i et kraftig minimum som kan vare i 30 til 50 år, sier Pål Brekke.

Det var NRK som først omtalte saken.

Bre- og klimaforsker Atle Nesje ved Bjerknessenteret har fortidsklima og istider som spesialfelt. Han bekrefter at utviklingen i solaktivitet ligner den Norge og Nord-Europa opplevde for 400 år siden.

- Ja, det kan faktisk skje at vi får oppleve en ny liten istid. Vi kan i så fall få flere kjølige vårer og somre, slik vi har opplevd i år, sier Nesje til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer