Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk forsker utviklet pille mot leddgikt: Nå er rettighetene solgt for 800 millioner kroner

- Dette er foreløpig fugler på taket.

LEGE OG HELSEPOLITIKER: Lege og forsker Anita Kåss sammen med mannen: lege, helsepolitiker og nå ordfører i Porsgrunn kommune, Robin Kåss, under et offisielt arrangement i forbindelse med ordførerjobben. Foto: Porsgrunn kommune.
LEGE OG HELSEPOLITIKER: Lege og forsker Anita Kåss sammen med mannen: lege, helsepolitiker og nå ordfører i Porsgrunn kommune, Robin Kåss, under et offisielt arrangement i forbindelse med ordførerjobben. Foto: Porsgrunn kommune. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske forskeren og legen Anita Kåss (37) står bak et medisinsk gjennombrudd som kan bli innbringende.

Finansavisen skriver i dag at hun har funnet en medisin som behandler leddgikt, psoriasis og MS.

Nå er rettighetene solgt til japanske Astellas for 800 millioner kroner. I tillegg kommer en royaltyavtale som sikrer en andel av inntektene fra salget.

- Det er den største lisensavtalen gjort av et norsk sykehus noen sinne, sier administrerende direktør Ole Kristian Hjelstuen i Inven2 til avisen.

- Fugler på taket

Kåss har overdratt rettighetene til sykehuset Betanien Hospital i Skien der hun forsker, men har en avtale som gir henne en andel av midlene som kommer.

Ifølge sykehuset kan det imidlertid ta langt tid før de ser noe til pengene.

- Dette er foreløpig fugler på taket. Hva vi får avhenger av hva man får til i det videre utviklingsarbeidet, sier direktør på Betanien Hospital, Terje Danielsen til Dagbladet.

Det er Inven2, et selskap i Helse Sør-Øst som jobber med å kommersialisere sykehusforskning, som har framforhandlet avtalen med Astellas.

- Ivrig og dyktig

Terje Danielsen forteller at Kåss har vært ansatt ved sykehuset i ti-tolv år, og hele tiden drevet med forskning.

- Hun har vært unikt interessert i leddgikt. I sin iver og dyktighet har hun gjort funn som er unike og veldig interessante, forteller han.

Funnene ble til en doktorgrad som det ifølge Danielsen har fått mye internasjonal oppmerksomhet, som igjen førte til at inven2 fikk framforhandlet avtalen med det japanske selskapet.

- Det som er bra og verdt å feire, er at legemiddelselskapet synes dette er interessant å forske videre på. Men det kan ta ti år før noe eventuelt kommer på markedet, dette er ikke penger jeg har budsjettert for å si det sånn, sier Danielsen om avtalen.

Hormonelle faktorer

Helse Sør-Øst skriver at behandlingen Kåss har utviklet raskere bedring enn dagens medisiner, uten alvorlige bivirkninger.

Kåss forteller at hun skjønte at sykdommene var knyttet til hormonelle faktorer fordi de ble bedre under graviditet.

- Jeg har vært interessert i leddgikt siden medisinstudiene i Liverpool da jeg observerte at sykdomsaktiviteten var relatert til hormonelle endringer som graviditet, fødsel, overgangsalder og prøverørsbehandlinger. Vi fant først at cytokiner som driver sykdomsaktivitet i leddgikt fluktuerte i takt med visse typer hormoner. Deretter har vi nå sett at man kan behandle sykdommen ved å blokkere to hormoner som har sammenheng med betennelsen, sier Anita Kåss i en artikkel på Inven2s hjemmesider.

Stolt av kona

Lege og politiker Robin Kåss er stolt av forskningen til sin legekone Anita Kåss og det håpet som utviklingen av en ny medisin gir leddgiktpasienter.

- Dette er en kjempestor pasientgruppe som er hardt rammet, også av bivirkninger av de kostbare behandlingstilbudene som finnes nå, sier ordføreren i Porsgrunn til Dagbladet samme morgen som kjempekontrakten ble kjent.

Som helsepolitiker på nasjonalt nivå har Robin Kåss i mange sammenhenger satt seg inn i utfordringene til den store pasientgruppen med leddgikt og andre kroniske plager.

Han var statssekretær for to helseministre i den forrige rødgrønne regjeringen – Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre.

Storkontrakten endrer ikke hverdagen for noen av de to legene Koss.

- Vi har gått på våre daglige jobber som vanlig. Jeg startet dagen med en oppdatering med rådmannen her i rådhuset i Porsgrunn, og så er det et møte med en innbygger som har et tema han vil snakke med kommunen om, sier Arbeiderpartiets ordfører i Porsgrunn – med permisjon fra sin sivile jobb som bedriftslege.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling