Norsk forskningsprosjekt får stor internasjonal oppmerksomhet

Funnene fra et norsk forskningsprosjekt kan vise at nordmenn tilpasset seg klimaforandringene for 1500 år siden. Det har fått oppmerksomhet fra hele verden.

EN GIGANTISK DYPFRYSER: Siden 2006 har de reddet over 2000 gjenstander. Dette er godt over halvparten av funnene fra lignende forskning globalt. Video: secretsoftheice.com / Oppland fylkeskommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Temperaturene stiger, havet stiger, og isen smelter. Også i det norske høyfjellet. Og der har det vist seg å gjemme seg veldig mange spennende arkeologiske funn, sier Lars Pilø, leder for det brearkeologiske sikringsprogrammet i Oppland og redaktør i Secrets of the Ice til Dagbladet.

Siden 2006 har Oppland fylkeskommune samarbeidet med Kulturhistorisk museum i Oslo for å redde artefaktene som kommer ut av den smeltende isen. I løpet av denne perioden har de reddet over 2000 gjenstander. Dette er godt over halvparten av funnene fra lignende forskning globalt, ifølge Pilø.

- Mange av gjenstandene er like godt bevart som de var da de ble mistet i isen for flere tusen år siden.

- En gigantisk dypfryser

Pilø forteller at de har funnet omtrent 180 piler totalt, der de eldste kan dateres tilbake til 4000 år før Kristus. Han forklarer hvordan gjenstandene kan være så godt bevart på følgende måte:

- Når gjenstandene ligger i isen på høyfjellet er det akkurat som en gigantisk dypfryser, som bevarer gjenstandene veldig godt. På grunn av klimaendringene er det nå som at noen har tatt strømmen til dypfryseren, og da må vi opp og redde det som kommer ut av isen, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer