Leif G.W. Persson

Norsk forsvinningsgåte: - Vårt siste håp

Terje Johansen (61) har vært sporløst forsvunnet siden desember. Nå kobles Leif G.W. Persson inn i håp om en oppklaring.

LEGENDESTATUS: Leif G.W. Persson er velkjent for sine bidrag i svenske krimsaker. Nå skal han også forsøke å bidra til oppklaring av Terje Johansens forsvinning. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LEGENDESTATUS: Leif G.W. Persson er velkjent for sine bidrag i svenske krimsaker. Nå skal han også forsøke å bidra til oppklaring av Terje Johansens forsvinning. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Over ni måneder har gått siden Terje Johansens bil dukket opp forlatt på Muskö utenfor Stockholm. Et av bilskiltene var fjernet. Et par sko, en mobiltelefon og en PC lå igjen. Et stort furutre like bak bilen var kappet ned.

Selv var 61-åringen fra Horten sporløst forsvunnet.

MYSTERIUM: Fortsatt er det ingen spor etter Terje Johansen. Foto: Privat.
MYSTERIUM: Fortsatt er det ingen spor etter Terje Johansen. Foto: Privat. Vis mer

Siden begynnelsen av desember har politiet i Norge og Sverige jaktet svar på hva som skjedde på Johansens tur fra Horten til Nord-Norge via Sverige. Nå opplyser svensk politi til Dagbladet at de har hentet inn ekstern ekspertise i håp om å oppklare forsvinningsgåten.

- Vi har tatt inn Leif G.W. Persson som sakkyndig. Vi har snudd alle steiner, og vi har gått opp alle spor vi har. Vi har søkt med hunder, søkt i sjøen og på land, men Terje er fortsatt ikke funnet. GW er kjent for sin erfaring. Han er vårt siste håp, sier kriminalinspektør Lotta Thyni til Dagbladet.

FORSVUNNET: Norske Terje Johansen (61) forsvant sporløst i Sverige i begynnelsen av desember. Fremdeles er mysteriet uløst. Video: Viaplay Efterlyst Vis mer

Resultatløse søk

I midten av juni gjennomførte Stockholm-politiet nye søk til havs og på land etter den forsvunne nordmannen på Muskö. Men hundene verken markerte eller fant noe.

- Nå er mysteriet rundt forsvinningen blitt enda større. Snart et halvt år etter har det ikke kommet noen konkrete spor som kan gi en forklaring på hva som skjedde, sa kriminalinspektør Thyni til Dagbladet da søkene ble gjennomført i sommer.

Undersøkelsene i desember i fjor avdekket ingen tekniske eller biologiske spor på at det hadde vært andre i Johansens bil. Det var ingen andre personers DNA-spor på den etterlatte PC-en, telefonen eller lommeboka.

Like før ferien valgte svensk politi derfor å koble inn G.W. Persson for å få et nytt blikk på saken. Under et møte fikk professoren i kriminologi tilgang til alt av etterforskningsmateriale som foreligger i forsvinningsgåten.

- Han har fått et innledningsforedrag, og syntes saken var interessant. Nå går han gjennom alt han har fått, og prøver å se om det er noe vi har oversett, sier Thyni.

FORSVUNNET: Ingen vet hvor Terje Johansen ble av. Video: Viaplay Efterlyst/kriminalinspektør Lotta Thyni. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Vil gjerne løse saken

Johansen var på vei fra sitt hjem i Vestfold for å overta et feriehus han hadde kjøpt i Troms, da han forsvant sporløst. At bilen ble funnet på Muskö, 80 kilometer sør for Stockholm, har ført til mange spørsmål for svensk og norsk politi.

Øya ligger både i feil retning og 1600 kilometer fra fritidsboligen på Arnøy i Skjervøy kommune, som var 61-åringens mål.

Alle personlige eiendeler lå i bilsetet - inkludert to mobiltelefoner, en pc og lommebok med bankkort. 17 000 kroner i kontanter var imidlertid borte - et beløp han hadde fortalt naboen at han skulle ha med seg før han dro.

- Vi vil gjerne løse denne saken, både for vår egen del, men ikke minst for de pårørendes del. Vi planlegger ikke nye søk per nå, men vi får se hva som kommer fra G.W., sier Thyni til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer