Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk fotograf bergtar verdenspressen

Den norske fotografen Terje Sørgjerd (32) har igjen publisert en spektakulær intervallfotografert video. Se hvorfor internasjonal presse lar seg imponere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tok den norske fotografen Terje Sørgjerd fire år med venting, 40 kilo utstyr, mange kalde netter og 22 000 eksponeringer før han fikk laget ferdig sin gjennombruddsvideo av nordlyset.

Nå har han igjen laget en video ut i fra stillbilder fotografert i intervaller.

Mellom fjerde og ellevte april var Sørgjerd på det spanske fjellet El Teide og gjorde sine eksponeringer for filmen «The Mountain», som du kan se på topp i denne saken. Filmen har fått stor oppmerksomhet verden rundt.

Videoen er den nest mest likte hos tjenesten Vimeo noensinne, og har fått stor oppmerksomhet på Facebook og Twitter.

Sørgjerd ble intervjuet av CNN om videoen, som også lå lenge som toppsak på CNN.com.

Overrasket Tv-stasjoner som ABC, NBC og Discovery Channel har viet videoen oppmerksomhet. Nettutgavene til Wall Street Journal, USA Today, DailyMail, The Washington Post og The Guardian har laget saker om videoen fra El Teide. Det samme har også tv-kanaler i Taiwan, Romania, Moldova og Brasil.

- Det er litt overraskende med all denne oppmerksomheten. Tilbakemeldingene har også vært av dyp personlig karakter, forteller Sørgjerd til Dagbladet.

nettsiden hvor videoen er publisert, skriver han at målet med filmen, var å fange inn Melkeveien sammen med det fantastiske fjellet El Teide.

- Det var en av de mest slitsomme turer jeg har vært på, skriver han.

Trenger ikke å koste mye Til Dagbladet forteller han at nye spektakulære prosjekter er under planlegging, uten å røpe hva som blir neste utfordring.

Til glede for fotointeresserte lesere, har han følgende råd for å komme i gang med å lage egne intervallfotograferte videoer:

- Kjøp en billig intervall-fjernkontroll via en nettbutikk og sett i gang. Slikt utstyr trenger ikke koste titusener av kroner. Lek, eksperimenter og følg hjertet på innhold, sier Sørgjerds.

I den nye videoen har Sørgjerd eksponert over 16 000 bilder og møtt naturens utfordringer. En natt blokkerte en stor sandstorm nattehimmelen, og Sørgjerd fryktet at bildene ikke ville være noe å samle på. Men resultatet i ettertid ble spektakulært og smått unikt.

- Melkeveien skinte gjennom sandstormen, som i stedet for å være en vegg av sand framsto som gylne skyer, skriver han.

Kameraten  Ludovico Einaudi har satt musikk til filmen som ble publisert for første gang 15. april. Etter den tid har den hatt millioner av visninger og blitt spred som en farsott via sosiale medier som Twitter og Facebook.

Her er Sørgjerds egen oversikt over hvor videoen er publisert.

IKKE NØDVENDIGVIS KOSTBART: Sier Terje Sørgjerd om intervallfotografering. Han anbefaler å starte med en rimelig intervallfjernkontroll. Foto: Terje Sørgjerd
IKKE NØDVENDIGVIS KOSTBART: Sier Terje Sørgjerd om intervallfotografering. Han anbefaler å starte med en rimelig intervallfjernkontroll. Foto: Terje Sørgjerd Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!