Norsk fredstokt i Tiger-land

KILINOCHCHI (Dagbladet): Statssekretær Vidar Helgesen kom i går til Tamiltigrenes «hovedstad» Kilinochchi, der han møtte Tigrenes forhandlingsleder, Anton Balashingham. Norge spiller en nøkkelrolle når partene på Sri Lanka bestemmer seg for fred eller fortsatt krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helgesen kom rett fra møter med Sri Lankas regjering i hovedstaden Colombo dagen før. Det er avgjørende dager i Sri Lanka foran neste fredsrunde i Thailand 31. oktober. I dag skal Helgesen møte Tigrenes sky leder, Velupillai Prabakharan, her i deres «hovedstad» nord på øya. Lederen i opprørsgeriljaen må godkjenne alle steg videre i fredsprosessen.

Helgesen, som har med seg fredsutsendingen Erik Solheim og ambassadør Jon Westborg, kom til Kilinochchi da mørket falt på i går kveld. De gikk straks i møte med de tre medlemmene av Tigrenes forhandlingsutvalg, leder Balashingham, politisk nestleder S.P. Thamilselvan og Adele Balashingham, Antons kone. Over vannglass og cashewnøtter, med Tigrenes flagg på bordet, forberedte de sakene som skal legges fram for Prabhakaran i dag.

Samarbeidskomite

Sri Lankas regjering og geriljabevegelsen Tamiltigrene skal nå sette opp en felles samarbeidskomité for å lede gjenoppbygging av de krigsødelagte områdene nord og øst på øya, der tamilene er i flertall. Dette er det første virkelige samarbeidet mellom de to sidene i den tjue år lange borgerkrigen.

Etter det Dagbladet erfarer fra regjeringskilder, skal komiteen ha tre medlemmer fra hver side. Statsminister Ranil Wickremesinghe har bestemt seg for å ta med et medlem fra det muslimske mindretallet. Tigrene kommer til å utnevne tre tamiler. Men det kan være at de foreslår en muslimsk representant i tillegg. Det bor et stort muslimsk mindretall blant tamilene, men muslimene har et dårlig forhold til Tigrene.

I tillegg står alltid den avgjørende våpenhvilen på dagsordenen for alle samtaler.

- Veldig bra. God stemning og konstruktiv tone fra begge sider. Foran neste runde i Thailand går det nå på skinner, sa Helgesen til Dagbladet etter samtalen med Balashingham.

Så gikk de norske til en åtte retters middag med kruttsterk tamilsk mat og to desserter med vann til drikke.

Utbombet by

Helgesen, som har med seg ikke mindre enn fem diplomater, kom til Tigrene rett fra en middag med statsminister Ranil Wickremesinghe kvelden før.

Flyvåpenet fraktet de norske utsendingene, sammen med en tropp soldater, fra hovedstaden Colombo i går morges til den utbombede byen Jaffna i nord. Denne byen er på regjeringsstyrkenes hender.

Etter våpenhvilen er Jaffna, som er tamilenes historiske hovedstad, ikke til å kjenne igjen. Gatelivet myldrer blant ruinene. Småforretningene har tatt seg opp. Varer er igjen å få tak i, medisiner også, for nå slipper forsyningene gjennom frontlinjene og Jaffna. Livet er knapt til å kjenne igjen.

Med eskorte fra militære og politifolk bar det videre sørøstover i bil, over det berømte Elefantpasset, som forbinder Jaffna-halvøya med resten av øya, til den utbombede byen Chavakachcheri. Indias ambassadør døpte byen «Sri Lankas Hiroshima» etter et besøk nylig. Da var byen også folketom, men nå etter våpenhvilen kryr det av mennesker der.

Ved Muhamalai går grensa mot Tigrenes republikk.

På begge sider er det omfattende militær og politimessig kontroll for å hindre våpensmugling. Røde Kors er til stede for å hjelpe flyktninger over. På den andre sida står Tigrenes politi. De hilser gjestene.

Medisiner og varer

To av Tigrenes høyere kadrer tok imot de norske gjestene på grensa. Tigrene hadde satt ut politifolk med 50 meters mellomrom på begge sider av gata. Også her er folkelivet myldrende. Livet er nesten ikke til å kjenne igjen etter våpenhvilen, sier en av Tigrenes medarbeidere henrykt.

Nå er det medisiner å få for de sjuke. Butikkene har et godt utvalg varer. Og overalt sykler folk i gatene på nyinnkjøpte sykler. Men rundt dem ligger krigens ruiner.

Under et kjempebilde av Prabakharan i geriljaens uniform, over to meter høyt og over en meter breit, kunne de norske utsendingene sette seg ned i sofaen i Tiger-lederens gjestehus. I dag skal de møte ham i levende live.

TIL AVGJØRENDE MØTER: Tigrenes politistyrker var overalt, og hilste fredsmekler Erik Solheim (t.v.) og UDs statssekretær Vidar Helgesen velkommen til den utbombede byen Chavakachcheri, også kalt Sri Lankas Hiroshima.