Norsk fregatt ferdig med piratoppdrag

Avsluttet piratjakten utenfor kysten av Somalia og i Indiahavet.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Natt til lørdag overlot flaggskipet for NATOs stående fregattstyrke nummer 1, KNM Fridtjof Nansen, kommandoen til flaggskipet i gruppe 2, spanske Alvaro de Bazan.

Den norske fregatten satte deretter kursen mot Bergen, skriver Aftenposten.

Flaggkommandør Henning Amundsen, som har tilbrakt 183 dager om bord på fregatten, gleder seg til julefeiring. Besetningen får også kommet seg hjem før jul. De har i motsetning til Amundsen hatt åtte ukers turnus om bord.

Amundsen er fornøyd med oppdraget som nå er over.

- Ett kapret fartøy er ett for mye. Jeg har klart å holde nullen, sier han.

Han legger til at pirater fortsatt finnes i farvannene utenfor Somalia og i Indiahavet og at det stadig gjøres forsøk på å kapre skip. Antall angrep har imidlertid gått ned, ifølge Amundsen.

Han mener det skyldes at marinestyrken er til stede i området og at det skyldes måten den samarbeider på. En annen årsak er at skipsnæringen har iverksatt en rekke tiltak, som bruk av høy hastighet og piggtråd, og ikke minst bevæpnede vakter.

- De har ikke lykkes, fordi det har vært bevæpnede vakter om bord. Vi har rukket fram med fartøyer og i flere tilfeller tatt piratene og destruert båtmateriell og våpen, sier Amundsen.

Norge har aldri tidligere hatt ansvar for noen del av NATOs fire stående flåtestyrker. Amundsen sa til NTB i juni i år, da oppdraget startet, at dette er historisk.

- Hær- og luftoperasjoner i NATO har vi ledet, men ikke maritime operasjoner utført av NATOs stående reaksjonsstyrke. Derfor er dette historisk, sa han.

(NTB)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer