TIL SOMALIA?: Den nye norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen». Nå har forsvarsministeren åpnet for muligheten for å sende slike fartøy til kysten av Somalia. Foto: FORSVARET/SCANPIX
TIL SOMALIA?: Den nye norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen». Nå har forsvarsministeren åpnet for muligheten for å sende slike fartøy til kysten av Somalia. Foto: FORSVARET/SCANPIXVis mer

Norsk fregatt kan bli sendt til Somalia

For å hanskes med piratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kan komme til å sende en fregatt til kysten av Somalia, ifølge forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Pirater herjer i området, og 250 sjøfolk holdes nå fanget på 14 ulike skip. Norges Rederiforbund følger utviklingen, og gir råd til sine medlemmer om sikkerhetstiltak. Ingen norske skip har så langt blitt kapret i området.

Strøm-Erichsen sier det kan være aktuelt å sende en fregatt til området for å bistå med beskyttelse.

- Vi har nye fregatter som på sikt kan delta. Vi mener at de ikke vil være i stand til å delta før siste halvdel av 2009, men vi ser jo veldig godt behovet for å ha en operasjon der, sier hun til NRK.

Forsvarsministeren understreker at en eventuell operasjon må ha et klart FN-mandat.

- Det må være noen folkerettslige rammer for en slik operasjon. Det vil være viktig for oss, vi kan ikke bare sende fregatter for å ledsage norske skip. Men det er helt klart at det er en veldig alvorlig situasjon, og dette vil vi vurdere fortløpende, sier hun.

(NTB)