Norsk fregatt setter kurs mot Afrika

KNM Fridtjof Nansen skal delta i kampen mot pirater.

PIRATBEKJEMPER: Fregatten KNM Fridtjof Nansen ved Haakonsvern. I dag dro den til Afrika for å bekjempe pirater.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
PIRATBEKJEMPER: Fregatten KNM Fridtjof Nansen ved Haakonsvern. I dag dro den til Afrika for å bekjempe pirater. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fregatten KNM Fridtjof Nansen forlot lørdag Haakonsvern med kurs for Adenbukta for å delta i kampen mot pirater. Mannskapet er forberedt på at det kan bli varmt, i flere betydninger av ordet.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), forsvarssjef Sverre Diesen og generalinspektøren for Sjøforsvaret, kontreadmiral Haakon Bruun-Hanssen, deltok på seremonien i forbindelse med avreisen.

- Hovedoppgaven er kort og godt å forhindre kapring av sivile handelsfartøyer. Og dette er et farlig oppdrag. Piratene har vist at de ikke går av veien for voldsbruk, så det kan bli trefninger. Men skipet er så godt utrustet som mulig, og mannskapet er topp trent og motivert, sier forsvarsministeren til NTB.

Pirater som eventuelt pågrepet, blir holdt om bord i egne «luftegårder» og provisoriske oppholdsrom inntil de blir overlevert Kenya for rettsforfølgning. Dette er i tråd med en avtale EU har gjort med kenyanske myndigheter.

Operasjon Atalanta

Oppdraget til KNM Fridtjof Nansen er i første omsatt satt til seks måneder, og fregatten inngår i den EU-ledede Operasjon Atalanta. 10-12 marinefartøyer fra ulike EU-land, men også fra USA og Japan, patruljerer havområdene utenfor Somalia og i Adenbukta for å sikre skipsleiene og forsyningene fra FNs matvareprogram inn til Somalia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.