Norsk fregatt skjøt mot islamister

Satte kursen skip fullastet med kjemiske våpen fra Syria.

KLAR TIL Å SKYTE: Mannskapet om bord KNM «Helge Ingstad» gjorde seg klare til å skyte med skarpt mot de to båtene. Bildet er ikke fra den aktuelle situasjonen. Foto: REUTERS/ Marthe Brendefur/Norwegian Armed Forces/Handout via Reuters/NTB Scanpix
KLAR TIL Å SKYTE: Mannskapet om bord KNM «Helge Ingstad» gjorde seg klare til å skyte med skarpt mot de to båtene. Bildet er ikke fra den aktuelle situasjonen. Foto: REUTERS/ Marthe Brendefur/Norwegian Armed Forces/Handout via Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon


Den norske fregatten KNM Helge Ingstad måtte i februar skyte mot radikale islamister som satte kursen mot et skip fullastet med kjemiske våpen fra Syria.

Besetningen på den norske fregatten forteller historien om episoden i Middelhavet til Aftenposten.

To 30 meter lange fiskebåter satte kursen rett mot lasteskipet Taiko, som noen dager tidligere hadde hentet konteinere med kjemiske våpen i den syriske havnebyen Latakia.

De to båtene ble brukt av militante islamister som fraktet våpen og krigere mellom Nord-Afrika og Syria. Det norske mannskapet på Helge Ingstad hadde overvåket dem mens de forlot en annen havn i Syria.

- Vi snur oss rundt og avskjærer dem. Så gir vi dem tydelig beskjed på både engelsk og arabisk om at de må endre kurs, forteller konstabel Terje Gustavsen, en av de 180 norske sjøfolkene om bord på Helge Ingstad.

Men båtene gjorde ikke som de ble fortalt. I stedet fortsatte de å provosere, først ved å legge seg parallelt med den norske fregatten før de satte kursen rett mot nordmennene igjen.

- Da velger vi å skyte ut et nødlys. Da det ikke fungerer, skyter vi et knallskudd mot dem, sier Gustavsen.

Knallskudd er en sjokkgranat som lager høy lyd, og som sender et sterkt lys. Tre slike sjokkgranater ble skutt ut. På det tredje skuddet hadde skipssjef Per Rostad bestemt seg for at nok er nok.

- Det sto om sekunder før vi skjøt båten i stykker med en 50-kaliber, forteller han.

Like etter snudde båtene og la kursen vestover, vekk fra Helge Ingstad og Taiko.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer