Norsk fremmedkriger raser: - Helt utrolig

Sandra Andersen Eira fra Finnmark kjemper i krigen for Ukraina. Nå raser hun over at den tidligere Wagner-toppen Andrej Medvedev befinner seg i hjemlandet hennes.

REAGERER: Sandra Andersen Eira fra Finnmark kjemper i krigen på ukrainsk side. Hun reagerer sterkt på at Wagner-tilknyttede Andrej Medvedev har kommet seg inn i Norge. Bildet er tatt i Ukraina i vår. Foto: Privat
REAGERER: Sandra Andersen Eira fra Finnmark kjemper i krigen på ukrainsk side. Hun reagerer sterkt på at Wagner-tilknyttede Andrej Medvedev har kommet seg inn i Norge. Bildet er tatt i Ukraina i vår. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske fremmedkrigeren og politikeren Sandra Andersen Eira ser rødt etter at Wagner-soldaten Andrej Medvedev tok seg ulovlig over grensa fra Russland.

Det var iFinnmark som først omtalte utspillet.

Andersen Eira har selv kjempet i krigen på ukrainsk side, og befinner seg nå i Ukraina.

- Helt utrolig

Til Dagbladet understreker hun at hun mener det er hårreisende at en person tilknyttet Wagner-gruppen nå sitter i varetekt i Norge.

- Wagner-soldater som ham har drept folk jeg kjenner, og truet med å drepe meg personlig. Han fortjener ikke mine skattepenger for å ha det komfortabelt.

Hun reagerer sterkt på at den tidligere Wagner-soldaten Andrej Medvedev klarte å ta seg over den russiske grensa, og inn i hennes hjemfylke.

- Jeg reagerer på at det lar seg gjøre å vandre over grensa og så banke på døra til et bolighus, sier hun, og legger til:

- Det er helt utrolig at en leder i en leiemordergruppe som er i aktiv krig klarer å ta seg over grensa. Hvis ikke det er en massiv fallitt for norsk sikkerhetspolitikk, vet ikke jeg hva som er det.

FREMMEDKRIGER: Sandra Andersen Eira fra Finnmark kjemper i krigen for Ukraina. Foto: Privat
FREMMEDKRIGER: Sandra Andersen Eira fra Finnmark kjemper i krigen for Ukraina. Foto: Privat Vis mer

- Noe skurrer

Hun mener norske myndigheter må ta utgangspunkt i at Medvedev har tilknytning til Russisk etterretning.

- Å tro at han er her i god hensikt vil jeg kalle et nytt nivå av naivitet. Jeg har sett dem i aksjon i nærmere et år, og kjenner til hvordan russisk etterretning fungerer, både fra politikken og en aktiv krig. Jeg tror ikke han er her for noe annet formål enn sin organisasjon, sier hun.

- Hva tenker du om hans påstander om at han ble lurt inn i det?

- At han ble lurt til å bli leder? Du hører at noe skurrer der.

Dagbladet har framlagt Andersen Eiras uttalelser til Medvedevs advokat Brynjulf Risnes, og forsøkt å kontakte ham gjentatte ganger. Han har ikke besvart våre henvendelser onsdag.

Til iFinnmark uttalte han følgende om Andersen Eiras kritikk av Wagner-gruppa og Medvedevs tilstedeværelse i Norge:

- Jeg har stor forståelse for denne type synspunkter. Samtidig regner jeg med at hun også mener det er bra at folk deserterer, og at de kan gi informasjon om det som har skjedd. Det er vel det han også føler at han kan være til nytte med.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer

Etterretning

Etterretningsekspert og hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, mener det er en reell mulighet for at Medvedev kan knyttes til russisk etterretning.

- Dette er noe lengre avhør vil gi indikasjoner på, og det er vanskelig å vite nå. Det kan være informasjonen han har er interessant, og at han reelt har brutt med gruppa. Men jeg er enig i at vi bør være mistenksomme fram til det er belegg for det motsatte, sier han.

I knappe fem måneder var Andrej Medvedev kommandohavende i den beryktede leiesoldatgruppa Wagner.

KRAFTIGE VÅPEN: 35-åringen hadde ingen krigserfaring da hun dro til Ukraina i februar. Det har endret seg drastisk. Foto: Privat
KRAFTIGE VÅPEN: 35-åringen hadde ingen krigserfaring da hun dro til Ukraina i februar. Det har endret seg drastisk. Foto: Privat Vis mer

Da hans underordnede Jevgenij Nuzjin på brutalt vis ble henrettet av sine egne i november, bestemte han seg for å desertere. I desember flyktet han og har siden vært som sunket i jorda - helt til han tok seg over grensa og søkte asyl i Norge forrige uke.

Medvedev hevder å ha bevitnet flere krigsforbrytelser i Ukraina, og har sagt at han nå er villig til å fortelle norske myndigheter om det han har opplevd.

Om Medvedev har begått krigsforbrytelser selv er et sentralt spørsmål norske myndigheter må ta stilling til, og som kan påvirke hvorvidt han vil få asyl i Norge eller ikke.

Wagner-gruppa er en privat militær gruppe, som ikke er en del av det offisielle, russiske forsvaret. De er særlig kjent for sine brutale krigføringsmetoder.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer