Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Norsk» Gaza-båt stanset i havna i Athen

- Uakseptabelt, mener norske aktivister.

STANSET AV KYSTVAKTA: Skipet Juliano, som skulle frakte norske aktivister til Gaza, ble stanset i havna i Athen i dag, da båten etter planen skulle reise fra Hellas. Foto: Stine Renate Håheim
STANSET AV KYSTVAKTA: Skipet Juliano, som skulle frakte norske aktivister til Gaza, ble stanset i havna i Athen i dag, da båten etter planen skulle reise fra Hellas. Foto: Stine Renate Håheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Båten som skal frakte en norsk delegasjon med blant andre stortingspolitikere til Gaza, prøvde i dag å forlate Athen, men ble stoppet i havna av den greske kystvakta.

De to norske stortings- representantene som deltar i delegasjonen, Stine Renate Håheim (Ap) og Aksel Hagen (SV), ventet på passasjerskipet i en innleid liten gresk båt rundt 200 meter fra passasjerskipet.

- Feil og mangler De ventet i rundt to timer før det ble klart at det norsk- svensk- og greskeide skipet Juliano ikke fikk forlate havna.

Skipet hadde da ligget ved sin ordinære kaiplass i Pireus, etter å ha forlatt reperasjonshavna tidligere i dag.

- Nå i siste liten har de greske havnemyndighetene kommet med en liste over hva de mener er feil og mangler ved den norske båten. Vi kan ikke forlate havna før disse er i orden. Vi får beskjed om at dette er administrative punkter, som ikke har noe med sjøsikkerheten å gjøre, sier Stine Renate Håheim til Dagbladet på telefon fra Hellas.
  Flere stanset Elleve båter med mellom 350-400 personer i alt om bord har planer om å bryte blokaden til Gaza lastet med nødhjelp.

Dette skjer ett år etter at israelske soldater bordet skipet «Mavi Marmara» og etterlot seg ni døde tyrkiske aktivister. De norske aktivistene hadde håpet å forlate Hellas allerede i forrige uke.

Tidligere har både et amerikansk og et kanadisk skip blitt stanset ut fra Hellas, og aktivistene hevder også at flere av båtene er blitt sabotert. I dag forlot første Gaza-båt gresk farvann, en fransk båt med åtte aktivister om bord.

- Siste forsøk - Vi vil ikke dra hjem før vi har forsøkt alle muligher. Vi synes det er uakseptabelt at Hellas nekter europeiske skip å reise fra havnene til tross for at alle tekniske tillatelser er i orden. Nå gjør vi et siste forsøk, sa Håheim like før det ble klart at skipet ble stanset.

Også den innleide båten hvor de befinner seg er nå blitt stanset av kystvakta, som har bedt om å få se papirer.

- Vi vet ikke helt hva som skjer, men vi har planer om å komme oss tilbake til Athen. Der vil vi møte de som har vært på havnekontoret, for å ta en eventuell ny vurdering av hva vi gjør i morgen, sier Håheim.

VED AVREISE: Deltakere i Ship to Gaza: Stine R. Håheim , Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre før avreise til Aten . Foto: Holm Morten / Scanpix
VED AVREISE: Deltakere i Ship to Gaza: Stine R. Håheim , Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre før avreise til Aten . Foto: Holm Morten / Scanpix Vis mer