AKTUELL FOR TOPPJOBB:  Generalinspektør i Hæren Robert Mood, her på  patrulje med de norske styrkene i Meymaneh,  er aktuell som sjef for FNs fredsbevarende operasjoner i Midtøsten.  Foto: Thomas Beck/Forsvaret
AKTUELL FOR TOPPJOBB: Generalinspektør i Hæren Robert Mood, her på patrulje med de norske styrkene i Meymaneh, er aktuell som sjef for FNs fredsbevarende operasjoner i Midtøsten. Foto: Thomas Beck/ForsvaretVis mer

Norsk generalmajor kan få toppjobb i Midtøsten

Robert Mood hett navn som toppleder for FNs fredsbevarende operasjoner i kruttønna Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Generalinspektør for den norske hæren, generalmajor Robert Mood, er et av de heteste navnene til stillingen som øverste leder for en av FNs fredsbevarende operasjoner i Midtøsten, UNTSO.

Dermed kan en nordmann bli sjef for FNs styrker i kruttønna Midtøsten. Avgjørelsen vil offentliggjøres kanskje allerede i dag.

- Vi kan bekrefte at Norge har en kandidat, og at dette er Robert Mood. Det er ikke fattet noen beslutning ennå, så vi venter på denne, sier pressekontakt i hærstaben Erling Kristiansen til Dagbladet.no.

Godt intervju
UNTSO skal skifte leder i slutten av januar/månedsskifte januar-februar,  så det var ventet at valg av ny sjef skulle vært gjort for lenge siden.

Dagbladet.no's kilder i hæren bekrefter at Mood har vært inne til intervju hos FN. Der skal han ha gitt et veldig godt inntrykk, og har blant mange blitt sett på som en av de heteste kandidatene til å få jobben.

Da UNTSO ble opprettet i 1948 var det den første av FNs fredsbevarende operasjoner, og på grunn av den intense situasjonen i området er det knyttet høy prestisje til stillingen.

Mood har i sin periode som hærsjef gjort seg bemerket for sine kritiske utfall om ressursmangelen i Hæren.

Blant annet hans etterhvert berømte utspill om at hæren kun vil være i stand til å forsvare en bydel i Oslo i TV2 Nyhetene januar i fjor.

Han var også en stund i konflikt med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i spørsmålet om norsk militær innsats i Afghanistan. Mood mente de norske styrkene der burde reduseres kraftig i løpet av 2009, helst ned mot det halve. Dette fordi presset på de soldatene vi har, ville bli for stort.


Høyt respektert
Robert Mood er likevel høyt respektert i norske forsvarskretser. Som leder av FNs fredsbevarende operasjoner i Midtøsten vil han få ansvar for FN-styrker fra 23 land, deriblant USA og Russland.

Organisasjonen har hovedkvarter i Jerusalem og er i dag ledet av den australske generalmajoren Ian Gordon.

  Gordon søkte om å få forlenget sitt engasjement, men at dette ble avslått av FN. Derfor er mange overrasket over at organisasjonen har brukt så lang tid på å velge ut hans arvtager.

GODT INNTRYKK:  Hærsjef Hæren Robert Mood skal ha gitt et vedig godt inntrykk på intervju hos FN. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
GODT INNTRYKK: Hærsjef Hæren Robert Mood skal ha gitt et vedig godt inntrykk på intervju hos FN. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer