Norsk gissel: - Vekket av geværkolbe

-Jeg tok tidlig kveld søndag, lå og sov da noen dundret på døra med en geværkolbe, sier nordmannen Atle Flo, som var blant gislene på Bosphorus-hotellet i Istanbul natt til i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han åpnet ikke hotelldøra i første omgang, men da aksjonistene kom tilbake skjønte han at dette var alvor, og åpnet forsiktig.

- Da var det bare å forlate rommet, og jeg ble geleidet inn i heisen og ned til resepsjonsområdet. Da var klokka en halv time over midnatt, sier Flo.

- Det var en sterk opplevelse å bli tatt som gissel, selv om jeg har vært med på ganske mye opp gjennom årene. Jeg satt og halvveis lå meg gjennom nesten 12 timer nede i lobbyen, sier Flo, som er regionaldirektør for det amerikanske farmasøytiske firmaet Marck, og har ansvaret for deler av det tidligere Sovjetunionen, samt Ungarn.

Han understreker at aksjonistene opptrådte rolig og behersket - helt profesjonelt. Da han kom ned i resepsjonen var om lag 100 personer allerede samlet der.

- Det var ingen skyting og ingen vold mot gislene, sier Flo, som likevel understreker at enkelte små episoder med skriking og roping ikke var til å unngå.

Han forteller at gislene fikk mat og noe drikke gjennom natten, og fikk anledning til å gå på toalettet - «i små og organiserte grupper», som han uttrykker det.

- Aksjonistene visste hva de gjorde, og slik jeg opplevde det var ikke gisseltakerne interessert i å skade noen. De hadde tydeligvis andre mål, men det visste vi ingenting om, sier Flo, som understreker at han gjerne skulle vært denne hendelsen foruten.

- Men når enden er god er all ting godt, sier Flo på klingende bergensk, og legger til: -Det var nok ikke vi gisler, men familiene våre, som hadde det verst mens det hele pågikk.

LØSNET SKUDD: Bosphorus-hotellet i Istanbul ble natt til i dag stormet av gisselmenn. Foto: SCANPIX
LØSNET SKUDD: Bosphorus-hotellet i Istanbul ble natt til i dag stormet av gisselmenn. Foto: SCANPIX Vis mer

Flo kommer ikke til å forlate Istanbul med det første. Han deltar på et forretningsmøte, og flere andre fra den amerikanske bedriften bodde på samme hotell.

- Nå skal vi bruke den nærmeste tiden til å snakke ut, snakke oss gjennom sakene og bearbeide nattens hendelser, sier Flo så rolig som han kan, mens en telefon ringer i bakgrunnen. Det var tydeligvis også andre som var interessert i en prat med gisselet Atle Flo.

(NTB)

LØSNET SKUDD: Bosphorus-hotellet i Istanbul ble natt til i dag stormet av gisselmenn. Foto: SCANPIX