VILNIUS: Politiet i Vilnius i Litauen viser fram bilde av en nordmann som ble arrestert i en politiaksjon mandag mistenkt for å ha å ha kidnappet en norsk foretnings mann. Foto: SCANPIX
VILNIUS: Politiet i Vilnius i Litauen viser fram bilde av en nordmann som ble arrestert i en politiaksjon mandag mistenkt for å ha å ha kidnappet en norsk foretnings mann. Foto: SCANPIXVis mer

- Norsk gissel reddet av politi i Litauen

Skal ha blitt holdt som gissel i flere dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk forretningsmann ble mandag reddet fra sine gisseltakere etter flere dager i fangenskap, forteller litauisk politi, skriver nyhetsbyrået AP.

De skriver videre at lokalt politi arresterte fire, en nordmann og tre litauere. To andre nordmenn skal ha blitt arrestert i Sverige i forbindelse med saken.

Ambassadør Leif Arne Ulland i Vilnius forteller at den pågrepne hovedmannen er en kjenning av politiet fra tidligere.

Anti-terrorstyrke Den norske mannen ble frigitt etterat litauens anti-terrorpolitistyrke «Aras» hadde stormeten leiligheten i Vilnius, skriver Vakar? ekspresas.

Litauisk politi har fortalt at de samarbeidet med norsk og svensk politi i saken.  
Kidnapperne skal ha krevd 100 000 litas i løsepenger, det tilsvarer nesten 250 000 kroner. Det er ikke kjent om det har blitt betalt løsepenger.

Ambassaden orientert Den norske ambassaden i Vilnius har blitt orientert om saken.

- Jeg kjenner til saken. Vi fikk vite at det var en gisselsituasjon, og at politiet hadde pågrepet en gjerningsmann og at den som har vært kidnappet er frigitt. Jeg vil ikke gå inn på omstendighetene utover det, sier ambassadør Leif Arne Ulland til Dagbladet.

- Det er Kripos og Sør-Trøndelag politidistrikt som har koordinert saken fra Norge, sier Ulland videre.

Dagbladet har vært i kontakt med både Kripos og Sør-Trøndelag politidistrikt. Kripos henviser til Sør-Trøndelag politidistrikt, mens politiet i Trondheim varsler at de ikke vil kommentere saken før i morgen.

- Jeg har fått klar beskjed fra politimesteren om at det ikke kommer noen kommentarer om dette før i morgen, sier operasjonsleder i politidistriktet.

- Ikke kontaktet ambassaden Ambassadør Leif Arne Ulland opplyser at verken offer eller gjerningsmann har kontaktet ambassaden.

- Vi har ikke vært direkte involvert i selve politiaksjonen, men orientert om hva som har skjedd, sier Ulland til Dagbladet.

Han mener det er for tidlig å gå inn på hva som skjer videre, men mener ambassadens rolle trolig blir å søke om anmodning om at det blir en rettssak i Norge framfor Litauen.

- Men dette er langt fram i tid, sier han.
Antatt hovedmann Den antatte hovedmannen, en nordmann, ble i 2003 arrestert for smugling av det såkalte voldtektsdopet rohypnol fra Russland, via Litauen, til Skandinavia.

I et intervju for noen år siden forklarte mannen at det var en stripper på en nattklubb i Oslo som først vekket hans interesse for Litauen.

Etter flere år som forretningsmann i landet ble han i 2003 pågrepet etter å ha smuglet nesten halv million rohypnoltabletter til Norge.

- Pillene var ofte gjemt i dekk og under trailere, slik at bilene vi brukte lett kunne hente varene på parkeringsplasser i Norge, forklarte han i intervjuet.

Han sier han ble tatt etter at en samarbeidspartner i Norge ble for eplekjekk.

- Han begynte å spille millionær. Politiet fant det ut, og begynte å avlytte og etterforske. De fant ut alt, og i 2003 ble jeg arrestert her i Vilnius, sier han.

Dagbladet følger saken.