BANKER TIL: Rolf Hauge har skapt en utbyttemaskin på å selge programvare til banker. Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix.
BANKER TIL: Rolf Hauge har skapt en utbyttemaskin på å selge programvare til banker. Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix.Vis mer

Norsk gründer fant gullgruve

Rolf Hauge tjener fett - uten en eneste norsk kunde.

(Finansavisen): Salg av programvare til banker har vært god butikk for nordmannen Rolf Hauge.

Commercial Banking Applications (CBA), der han eier 55 prosent, har siden oppstarten i 1983 omsatt for over én milliard kroner, skriver Finansavisen.

250 millioner kroner har ligget igjen på bunnlinjen.

De siste ti årene har omsetningen ligget på 40-60 millioner kroner, med 20-35 prosent resultatmargin.

Satser ute

Samlet utbytte har kommet opp i 116 millioner, etter at 13 millioner kroner ble utbetalt for 2017.

CBA har ikke hatt en eneste norsk kunde i porteføljen på mange år, men internasjonale storbanker ser ifølge avisen høy verdi i den avanserte programvaren.

- Vi må ha kunder i ulike land for å teste ut systemløsningene, da må man jobbe med dette markedet og skaffe seg kunnskap om hva som skal til for å lykkes, sier Hauge.

- Dessuten har Evry og SDC sine faste kunder, og det er derfor vanskelig å tilby løsninger som skal spille sammen med deres systemer. Internasjonalt er nok også prosjektene og inntektspotensialet større, fortsetter han overfor Finansavisen.

Konseptet

Kort fortalt tilbyr CBA et objektorientert bankkonsept, der tanken er at samme løsning skal kunne implementeres i enhver bank i ethvert land.

Dermed unngår store bankkonsern ifølge avisen å ende opp med en egen programkode per bank (og per land). Senere oppgradering til nye versjoner må også være automatisert.

Hovedproduktet IBAS GBF (Global Banking Factory), omfatter IT-løsninger for betalingsformidling, remburser, dokumentinkasso, lån, innskudd/kontohold, factoring, valutahandel og garantier.

- Siden oppstarten har vi også investert nesten 400 millioner kroner i utvikling av høyautomatiserte IT-løsninger for det internasjonale bankmarkedet, sier Hauge til Finansavisen.

I alt har selskapet ifølge avisen gjort installasjoner i 65 banker fordelt på 22 land over tre kontinenter.

Storkunder

Blant CBAs største kunder finner vi den nederlandske storbanken ABN Amro, samt OCBC Bank, en av de største bankene i Singapore.

- ABN Amro har vært vår viktigste kunde siden 2009, og bruker nå IBAS GBF i ti land. Vi er deres strategiske IT-partner for trade finance, som blant annet innebærer at vi har et nært samarbeid om nye IT-løsninger og ny teknologi, sier Hauge til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Røkke og Gjelsten har kvittet seg med privatfly
Stordalen god for 25 mrd. - har to mrd. i cash