Norsk grottedykker: - Det er så bra at jeg nesten får tårer i øynene

Den erfarne norske dykkeren Ronny Arnesen mener også at treneren, som var fanget i grotta sammen med de unge guttene, fortjener masse ros.

REDDET: Etter over to uker ble fotballaget på tolv og deres trener reddet ut av Tham Luang-grotta i Thailand. Alle 13 overlevde den dramatiske redningsaksjonen. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
REDDET: Etter over to uker ble fotballaget på tolv og deres trener reddet ut av Tham Luang-grotta i Thailand. Alle 13 overlevde den dramatiske redningsaksjonen. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er bare å gratulere på det alle dypeste. Det er så bra at jeg får nesten tårer i øynene selv.

Det sier norske Ronny Arnesen (58), som har vært grottedykker siden 1983 og er redningsveteran etter 30 år som brannmann, etter at nyheten om at fotballaget som satt fanget i en grotte i Thailand i to uker, alle har blitt hentet ut i live.

Dagbladet snakket også med Arnesen før redningsaksjonen hadde begynt og da kalte han den for «et redningsteknisk mareritt».

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer

- Overgår alt innen grotteredning

At samtlige 12 gutter og deres 25 år gamle trener overlevde den svært dramatiske redningsaksjonen, gjør at den norske veteranen sliter med å finne de rette ordene for å beskrive prestasjonen.

- Dette overgår alt annet som er gjort innen grotteredning, sier Arnesen.

I tillegg til selve redningsaksjonen, som er krevende nok i seg selv, peker Arnesen på den voldsomme oppmerksomheten rundt aksjonen.

- Hele verden følger med her, og det gjør noe med deg. Det ser vi innen idrett. Når det er OL så gjør folk feil de ellers aldri gjør, sier Arnesen.

- Så da er dette en vel så stor mental prestasjon?

- I første rekke så er det den kapasiteten som er helt unik. De er i god fysisk form, men det er sikkert flere som er i bedre form. Men den mentale kapasiteten er helt enorm. Du får nesten tårer i øynene av dette. Fantastisk, sier Arnesen.

Arnesen sier at det at redningsaksjonen ble vellykket kommer av lang erfaring, at dykkerne har forberedt seg grundig og på alle tenkelige små detaljer.

- Dette er kremen av kremen som har samarbeidet, og da kan du nesten flytte fjell, sier Arnesen.

IMPONERT: - Jeg kalte det et redningsteknisk mareritt, og det å stå i det og fullføre det som de har gjort, det er beundringsverdig, sier den erfarne norske grottedykkeren Ronny Arnesen. Foto: Privat
IMPONERT: - Jeg kalte det et redningsteknisk mareritt, og det å stå i det og fullføre det som de har gjort, det er beundringsverdig, sier den erfarne norske grottedykkeren Ronny Arnesen. Foto: Privat Vis mer

- Klump i halsen

Grottedykkeren forteller at da de første fire kom ut i live, så tenkte han at redningsaksjonen var vellykka.

- Da fire til ble hentet ut tenkte jeg at det var vanvittig bra. Jeg forventa ikke at alle skulle overleve, men jeg følte det var god grunn til å være optimistisk med tanke på å få ut noen, sier Arnesen.

- Men at de skulle få ut alle. Jeg får klump i halsen.

Det var altså like før klokka 14 i dag norsk tid at marinejegerne i Thailand på Facebook kunne bekrefte at alle de tolv guttene og fotballtreneren er reddet ut i live etter 17 dager.

Søndag ble fire av guttene hentet ut og fraktet til sykehuset. Mandag ble fire fraktet ut og tatt hånd om av helsepersonell, og i dag ble de siste fem hentet ut.

Roser treneren

Ifølge CNN var den siste som ble reddet ut av grotta treneren. Og også treneren fortjener en solid dose ros, sier Arnesen, som vil beskrive ham som «en type du kan ta med deg i krigen».

- Han har holdt dem samlet og det gjorde redningsarbeidet lettere. Han har holdt dem i live og klart å holde motet oppe under jorda, uten mat og lys og med redselen for å ikke bli funnet. Når jeg ser videobilder av dykkerne som kommer opp og ser guttene i grotta, så er det ikke en gjeng med panikk, selv om det ikke er noen tvil om at de har det jævlig, sier Arnesen.

- Treneren er hovedgrunnen til at de har klart seg. Han har gjort en kjempejobb.

Arnesen har selv vært med på grottedykk under tragiske omstendigheter. I 2006 og 2014 deltok han i arbeidet for å få døde ut av Plura-grotta i Nord-Norge.

Da jobbet Arnesen sammen med briten Rick Stanton, som er en av dykkerne som har vært med på redningsaksjonen i Thailand. Arnesen beskriver ham som en av de beste grottedykkerne i verden.

- Det som er det flott, som gjør at man ser så fælt opp til ham, er hans måte å være på. Han har en ydmykhet, er stille og rolig, og det er ikke noe «her kommer jeg». Han sitter inne med en enorm kunnskap, og har en kapasitet som få har, sier Arnesen.

INNBLIKK: CNN forklarer hvordan situasjonen kan se ut for guttelaget som er fanget inne i en grotte i Thailand. Søndag ble det klart at redningsaksjonen er i gang. Video: CNN Vis mer

Dykker omkom

Alle de som var innesperret i grotta ble altså reddet ut i live, men en av de trettens redningsmenn omkom i arbeidet med å få dem ut.

38 år gamle Saman Kunont, en tidligere marinejeger, døde under arbeid med å plassere ut oksygentanker langs ruta inn til grotta.

Han var på vei tilbake til grotteinngangen da han gikk tom for oksygen 1,5 kilometer fra overflaten.

Kunont hadde meldt seg frivillig til å hjelpe guttene i grotta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer