Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk gullalder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vi vil gjerne tro at det er et signal når Norge to år på rad blir tildelt Nordisk Råds litteraturpris. Både Jan Kjærstad og Lars Saabye Christensen er forfattere som representerer en bred front av episk romankunst i nyere, norsk litteratur. De er diktere med en hengiven tro på at romanen har overlevelseskraft i ei tid der både språket og informasjonsmengden kan synes fragmentert og uoversiktlig.
  • I slike tider er det godt å se at det vokser tuntrær i form av bredt anlagte romaner, fortellinger av utsøkt språklig kvalitet. Både Kjærstad og Saabye Christensen overlater all makt til fantasien og leverer bøker som får mytens funksjon i den samtida de skildrer. Og de blir lest. Idet de blir hedret med den mest prestisjetunge av alle nordiske, litterære priser, er de allerede folkeeie for flere generasjoner av norske lesere, blant annet gjennom utgivelser i Norges mektigste bokklubb. Det er slik denne klubben fungerer best, når den sprer kvalitet.
  • I dagens norske litteratur fins et bredt felt av diktere som videreutvikler romanteknikken, men de ekstreme eksperimentenes tid er over. Blant dagens forfattere er det en utbredt oppfatning at den gode historie må ligge til grunn for et vellykt romanprosjekt og at innholdet faktisk er like viktig som formen. Dersom formen ikke når fram, faller innholdet dødt til jorda. Det vet både Kjærstad og Saabye Christensen.
  • Når det er snakk om litterær blomstring, brukes ofte begrepet gullalder, altså et bilde av materialistisk karakter. Og det skal vel ikke utelukkes at materielle forhold er noe av forklaringen også på fruktbarheten i et åndsliv. Myten om den fattige - men desto mer kreative - hybeldikter er det få som tror på lenger. Også forfattere trenger brukbare levekår. Dette er verdt ettertanke når man nå står overfor en revurdering av hvordan norske myndigheter skal håndtere den støtten særlig nyere norsk skjønnlitteratur i dag er avhengig av. Gårsdagens pris er et eksempel på at denne støtten er fruktbar.
Hele Norges coronakart