Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk gutt vitne til skytedramaet

Erlend Valsø Nilsen (18) fra Trondheim kom uskadd fra skytedramaet som tirsdag krevde 15 menneskeliv ved Columbine videregående skole utenfor Denver i den amerikanske delstaten Colorado.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheims-gutten, som har gått på denne skolen siden i fjor høst, ga en øyenvitneskildring av tragedien i et intervju med NRK Sør-Trøndelag onsdag.

- Jeg var veldig heldig. Jeg kunne godt ha vært i biblioteket og sjekket internett, sa han.

I så fall ville han ha vært i det rommet der de to ungdommene Eric Harris (18) og Dylan Klebold (17) startet skytingen med hagler og automatvåpen, og der politiet senere fant 12 døde.

Men Erlend Valsø Nilsen var utenfor skolen i lunsjpausen da skytingen startet.

- Da jeg kom tilbake, så jeg at folk sprang ut. Jeg trodde det var en bilulykke. Så møtte jeg kjente, som måtte legge seg ned på gulvet. Noen av de første ofrene var tatt ut tidligere.

- Hva gjorde du?

- Jeg ringet hjem som sa at det gikk bra med meg, fortalte unggutten i intervjuet.

Han kjente en av de to guttene som utførte drapene, og oppfattet ham som «ganske negativ og aggressiv». Denne gutten hadde kommet med trusler mot en annen elev i klassen.

- Men jeg hadde aldri trodd at han kunne gjøre noe sånt. Truslene var ikke annet enn det man ellers kan høre på en skole, sa han.

- Jeg var ikke redd ham, og trodde ikke at han kunne gjøre noe farlig. Jeg trodde ikke noen på skolen i det hele tatt kunne finne på noe slikt.

Tungt bevæpnet

Antall drepte ble først oppgitt å være 25. Nå viser det seg at de to mennene drepte minst 16 medelever ved den videregående skolen, før de begikk selvmord i skolens bibliotek. De to var iført masker og svarte frakker da de tungt bevæpnet gikk til angrep på elever ved den videregående skolen Columbine utenfor Denver i Colorado, USA.

Øyenvitner beskriver to iskalde drapsmenn som siktet på svarte og fargede elever. Ifølge nyhetsbyrået AP har vitner også fortalt at de bar nazistiske symboler.

De to drapsmennene skal ha begått selvmord, og ble i natt funnet døde i biblioteket på skolen etter å ha vært i skuddveksling med politiet.

- De lo mens de skjøt

De to mennene antas å ha tilhørt en gruppe som ble kalt «Støvfrakkmafiaen». Elever har fortalt politiet at medlemmer av gruppen ofte skrøt av å ha våpen, og at de mislikte svarte, fargede og idrettsutøvere. «Støvfrakkmafiaen» ble likevel aldri regnet som farlig, og rektor Jane Hammond sier til AP at hun ikke hadde hørt om gruppen før i dag.

Ifølge øyenvitner som overlevde massakren inne i skolen, skal de to drapsmennene ha opptrådt iskaldt og kynisk.

- De lo mens de skjøt, forteller eleven Aaron Cohen til nyhetsbyrået AP. - Det var akkurat som om de hadde det gøy, sier vitnet.

To timers mareritt

Den store skolen har 1800 elever, og elever og ansatte gjemte seg i skap og lagerrom da skytingen begynte i skolens kafeteria og bibliotek. Skytingen startet ved 11.30-tida lokal tid, men først to timer seinere begynte politi å storme bygningen.

En av elevene, Kami Vest, ringte faren fra en mobiltelefon mens hun satt gjemt sammen med 30 andre elever.

- Vi hørte skudd. De bare kom gående ned trappene og begynte å skyte, sier eleven Kaley Boyle til den lokale tv-stasjonen KUSA-TV.

Dramatiske tv-bilder viste en blodig elev som veltet seg ut av et vindu i annen etasje på Columbine High School i Littleton mens redningsmannskaper sto under og tok imot. Tv-bilder viste også hvordan store grupper skrekkslagne elever stormet ut av et vindu i første etasje med armene over hodet mens de to tungt bevæpnede mennene fremdeles befant seg inne i skolebygningen.

Gjemte våpen

Columbine High School ligger i Littleton, en middelklasseforstad utenfor Denver med rundt 35 000 innbyggere. Nå føyer skolen seg inn i rekken av skoler som har skyteepisoder hvor elever har skutt medelever. Jonesboro i Arkansas og Springfield i Oregon er de mest kjente.

SÅRET: Medisinsk personell hjelper en såret student ut av skolebygningen i Denver.
DRAPSMANN? Dylan Klebold er identifisert som en av de to drapsmennene. Her er han avbildet i skolens årbok for 1998.
DRAPSMANN? Eric Harris er en av de to som er identifisert som en av de to drapsmennene. Her er han avbildet i skolens årbok for 1998.