Norsk helikopter beskutt i Nigeria

Base med tre nordmenn havnet midt i oljekrigen i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den voldelige konflikten om rettighetene til olje i Nigeria havnet flere nordmenn midt i begivenhetenes sentrum 24. januar i år, skriver NorWatch i dag.

Ni drept

Åtte politimenn og en sivilt ansatt ble drept da væpnede menn stormet basen til det italienske oljeselskapet ENI-Agip i Port Harcourt. De var blant annet ute etter penger, og fikk med seg titusenvis av dollar.

Nå er det også blitt kjent at ansatte i Heli-One Norway var i umiddelbar nærhet til skuddvekslingene.

- Rundt 20 personer med våpen kom fra sjøen i båter og stormet området der vi har vår base i Port Harcourt. Vi hadde da tre helikoptre stående på bakken som ble beskutt, og ett av helikoptrene fikk skader, forteller logistikkdirektør Leif Egil Thorkildsen i Heli-One Norway til Dagbladet.no.

Ifølge ham satt de tre norske ansatte som var til stede i en bygning bare rundt 200 meter unna, og skulle akkurat starte dagens flyoperasjoner da de svært dramatiske hendelsen fant sted.

- Etter det jeg forstår var det ikke direkte fare for livet til de norske mannskapene. Ingen av dem ble skadet, understreker Thorkildsen.

Riskofylte operasjoner

BLODIG ANGREP: Det nigerianske militæret satte i gang en massiv klappjakt på de kamuflasjekledde angriperne som drepte åtte politimenn i Port Harcourt. En norsk helikopterbase var i skuddlinjen. Foto: SCANPIX/EPA
BLODIG ANGREP: Det nigerianske militæret satte i gang en massiv klappjakt på de kamuflasjekledde angriperne som drepte åtte politimenn i Port Harcourt. En norsk helikopterbase var i skuddlinjen. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Skuddramaet for to måneder siden er den første alvorlige hendelsen det norske helikopterselskapet har vært involvert i siden det startet sin virksomhet i Nigeria i fjor sommer.

- Det er jo en operativ risiko i dette området, og vi hører om ulike hendelser. Men det er første gang stridighetene kommer så tett innpå oss, sier logistikkdirektøren.

De fleste nordmennene som har blitt leid ut fra Heli-One i Nigeria, har ifølge Norwatch jobbet med å trene opp lokalt ansatte i IT-systemer. Selskapet har 17 helikoptre i landet, alle leid ut til Aero Contractors Nigeria.

Oljekrigen i Nigeria dreier seg i hovedsak om at de bevæpnede grupperingene Movement for the Emancipation of the Niger Delta (MEND) og Niger Delta Peoples Volunteer Force (NPDVF) krever en bit av oljeeventyret i Sør-Nigeria, en produksjon som per i dag er kontrollert av sentralregjeringen i landet.