Norsk helikopter søker med termisk kamera

Med avansert utstyr skal norske redningshelikoptre bruke natta til å søke etter de fem savnede.

TERMISK KAMERA: Sea King-helikoptrene er utstyrt med varmesøkende kamera, som gjør dem velegnet til å søke i mørket. Her fra en redningsaksjon i Ålesund i januar. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
TERMISK KAMERA: Sea King-helikoptrene er utstyrt med varmesøkende kamera, som gjør dem velegnet til å søke i mørket. Her fra en redningsaksjon i Ålesund i januar. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den svenske redningstjenesten opplyser i kveld på sine hjemmesider at to norske fartøy skal bidra i leteaksjonen etter Hercules-flyet og de fem norske savnede i natt.

Det ene er et norsk Sea King-helikopter, det andre er et Bell.

- Aksjonen er ledet av svenske redningsmyndigheter. Det er de som fører kontroll over hvilke ressurser som skal brukes og hvor, opplyser Per Rostad, kommandørkaptein i Forsvaret, til Dagbladet.

Temperaturforskjeller Han forteller at Bell-helikoptret er godt utstyrt for nattlige leteaksjoner.

- Det er utstyrt med FLIR (forweard looking infrared). Dette er et termisk kamera, som kan gjenkjenne temperaturforskjeller. Det gjør at Sea King-en har kapasitet til å søke også om natta, forklarer Rostad.

Bellene har ikke samme kapasitet, men kan bruke lysforsterkningsutstyr.

- Der Sea King kan fange opp temperaturforskjeller, forsterker Bellene lysforskjeller. Det er en annen teknologi for å kunne se i mørket, og er ikke like godt egnet, forklarer Rostad.

- Bedre forhold Det har i hele dag vært svært vanskelige leteforhold, men Meteorologisk institutt kunne i ettermiddag fortelle at forholdene ville bli enklere utover natta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer