Norsk helikopter søker med termisk kamera

Med avansert utstyr skal norske redningshelikoptre bruke natta til å søke etter de fem savnede.

TERMISK KAMERA: Sea King-helikoptrene er utstyrt med varmesøkende kamera, som gjør dem velegnet til å søke i mørket. Her fra en redningsaksjon i Ålesund i januar. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
TERMISK KAMERA: Sea King-helikoptrene er utstyrt med varmesøkende kamera, som gjør dem velegnet til å søke i mørket. Her fra en redningsaksjon i Ålesund i januar. Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske redningstjenesten opplyser i kveld på sine hjemmesider at to norske fartøy skal bidra i leteaksjonen etter Hercules-flyet og de fem norske savnede i natt.

Det ene er et norsk Sea King-helikopter, det andre er et Bell.

- Aksjonen er ledet av svenske redningsmyndigheter. Det er de som fører kontroll over hvilke ressurser som skal brukes og hvor, opplyser Per Rostad, kommandørkaptein i Forsvaret, til Dagbladet.

Temperaturforskjeller Han forteller at Bell-helikoptret er godt utstyrt for nattlige leteaksjoner.

- Det er utstyrt med FLIR (forweard looking infrared). Dette er et termisk kamera, som kan gjenkjenne temperaturforskjeller. Det gjør at Sea King-en har kapasitet til å søke også om natta, forklarer Rostad.

Bellene har ikke samme kapasitet, men kan bruke lysforsterkningsutstyr.

- Der Sea King kan fange opp temperaturforskjeller, forsterker Bellene lysforskjeller. Det er en annen teknologi for å kunne se i mørket, og er ikke like godt egnet, forklarer Rostad.

- Bedre forhold Det har i hele dag vært svært vanskelige leteforhold, men Meteorologisk institutt kunne i ettermiddag fortelle at forholdene ville bli enklere utover natta.

- Forholdene vil bli vesentlig bedre. Også bakkesøk vil bli enklere, for uten vind vil det heller ikke være snøfokk, sa statsmeteorolog Magnus Ovhed til Dagbladet.

Bekrefter funn Tidligere i kveld opplyste den svenske redningstjenesten at de hadde gjort funn på en isbre på Kebnekaise:

«Vi har nå fått bekreftet at et svensk team på Storglaciären (isbre) har gjort flere funn. Det dreier seg om en polstret gjenstand og en borrelås - alt dynket i parafin. Man har fotografert dette og sendt det til det norske forsvaret.»

- Jeg kan bekrefte at det er funnet gjenstander som er forenlig med deler fra en flystyrt, men jeg kan ikke bekrefte at det stammer fra det savnede flyet, sier Rostad.