Norsk hifi-eventyr over

Michael Jackson takket selskapet. Nå er Electrocompaniet tvangsoppløst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Electrocompaniets forsterkere har vunnet priser verden over, fått hilsen av Michael Jackson i et av hans platecover. Den vellydende boksen er blitt solgt til lydentusiaster over hele kloden.

Men nå ser det svart ut for norsk gromlyd. Selskapet har tapt flere millioner siden 1999, og har en stor milliongjeld til en produsent som følge av en rettstvist.

Mistet jobben

16. september avsa Nedre Romerike tingrett kjennelse om tvangsoppløsning i boet til Electrocompaniet. Selskapet er tvangsoppløst fordi det mangler statsautorisert revisor og daglig leder. Electrocompaniet har heller ikke levert inn regnskap for i fjor. Fristen gikk ut 1. august.

Etter hva Dagbladet.no kjenner til har boet til Electrocompaniet AS foreløpig mottatt krav på nærmere to millioner kroner fra kunder. Dette kan ifølge bobestyre Jostein Nordbø øke i uken framover.

I tillegg har selskapet etter det Dagbladet.no kjenner til en leverandørgjeld til Kitron Oslo AS på 5,5 millioner kroner. Det skal også betales misligholdsrenter på dette beløpet løpende fra sommeren 2001.

Disse pengene er midler Kitron Oslo AS ble tilkjent av Borgarting lagmannsrett etter en rettssak mot Electrocompaniet.

I 2001 saksøkte Electrocompaniet Kitron Oslo AS for mislighold av en produksjonsavtale, men Kitron bestred påstandene og vant senere et motsøksmål som utløste millionerstatningen.

Mange av de ansatte har ikke fått lønn som avtalt som følge av de økonomiske problemene i Electrocompaniet. Ni ansatte har mistet jobben som følge av tvangsoppløsningen. I tillegg har tre tidligere ansatte reist lønnskrav.

- Trolig vil flere av disse få utbetalt pengene sine gjennom en lønnsgarantiordning, sier bostyrer Jostein Nordbø til Dagbladet.no.

Lav omsetning

I tillegg til de økonomiske problemene som følge av rettstvisten har også Electrocompaniet slitt med sviktende omsetning. I løpet av årets fire første måneder omsatte de for bare to millioner kroner. I samme periode i fjor var omsetningen på seks millioner.

- Noe av problemet til Electrocompaniet er at de ikke har hatt penger til å produsere like mye som markedet ønsker, sier Nordbø til Romerikes Blad.

Verdensomspennende eventyr

Gründer Per Arild Abrahamsen eier fortsatt 10 prosent av selskapet. Han fratrådte som daglig leder i mars i år. Han fratrådte først i juli i fjor, men gikk inn i stillingen igjen i januar.

Abrahamsen er kalt hifi-ens Petter Smart og Espen Askeladd. Han startet eventyret Electrocompaniet med en 25 watts forsterker som ble kåret til verdens beste forsterker av fagtidsskriftet The Audio Critic. Siden har forsterkeren funnet veien inn en rekke av verdens mest kjente platestudioer i tillegg til de tusen hjem.

I et intervju med VG forteller Abrahamsen at han i 1978 ble tilbudt flere titalls millioner fra en amerikansk elektronikk-kjede. Hvis han la ned produksjonen og ikke engasjerte seg i elektronikkproduksjon resten av livet. Abrahamsen takket nei.

Nå står Electrocompaniets forsterkere og cd-spillere i hifi-hyller verden over.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med Abrahamsen eller styreleder og eier Terje Gran.

<B>HIFI-SMART:</B> Per Arild Abrahamsen har i over 30 år laget meget gode forsterkere.